Hoppa till huvudinnehåll

Fixa mobbningen I #tadetpåallvar

Här kan du få hjälp

Från 2014
Uppdaterad 05.05.2014 16:09.
Texten Hjälp! i en pratbubbla
Bild: Yle

Både den som blir mobbad och mobbaren behöver hjälp för att få slut på mobbningen och komma över den. Här har vi sammanfattat hur du kan gå till väga och var du kan hitta hjälp.

Berätta för en vuxen

  • Det bästa sättet att få slut på mobbning är att berätta för en vuxen.
  • Det räcker att en vuxen person som du litar på får veta. Det kan vara mamma, pappa, skolkuratorn, en ungdomsledare, vaktmästaren eller en lärare. I de flesta fall lönar det sig att berätta både för dina föräldrar och en vuxen i skolan.
  • Om det känns svårt att prata kan du också skriva ett sms eller ett mejl. Eller kanske du har en kompis eller en vänelev som kan berätta i stället för dig.
  • I skolan finns en skolkurator/-psykolog som du kan prata med och som kan hjälpa dig vidare. Då de vuxna tagit tag i mobbningen och den avtar är det viktigt att du får hjälp med att behandla det som hänt.

Skolan är skyldig att ingripa

Skolan är skyldig att ingripa i mobbning eftersom lagen säger att barn och unga har rätt till en trygg skolgång. Lagen kräver också att alla skolor ska ha en handlingsplan för hur de tar tag i mobbning. Polisen ger också råd till den som är utsatt för nätmobbning.

Här finns någon att prata med

Sluta panta - chattstöd
I Sluta pantas chatt kan du snacka med professionella handledare. Chatten är öppen måndag till onsdag kl.19-22. Du kan både föra privata samtal och samtal som är synliga för alla användare.

Folkhälsans tonårspolikliniker
Här kan du få professionell hjälp för dina problem. Boka en tid genom att ringa eller mejla.
Tonårspolikliniken i Vasa 06 312 4544, Yvonne Ånäs-Sohlberg (psykolog/psykoterapeut) 050 569 6449, Eva Hägglund (kurator/psykoterapeut) 044 788 5998
Tonårspolikliniken i Helsingfors Du kan boka tid vardagar vardagar kl. 12.00-13.00 genom att ringa 050 465 7784, annars mejla tonarspoli(a)folkhalsan.fi)
Tonårspolikliniken i Åbo och Pargas Du kan boka tid kontorstid genom att ringa 044788 3750, annars mejla abo.tonpol(a)folkhalsan.fi)

Våga fråga - frågetjänst för unga i Österbotten
På Österbottens tvåspråkiga ungdomsportal Decibel svarar experter på frågor som du skickar in. De kan ge dig fakta, råd, olika synvinklar, erfarenheter och tröst. Här kan du ställa en fråga.

Mannerheims barnskyddsförbund – stödtelefon (på finska)
Lasten ja nuorten puhelin (Barnens och de ungas telefon) jourar på numret 116 111. Du kan ringa måndag till fredag kl 14-20 och lördag till söndag kl 17-20. Det är gratis att ringa och samtalet syns inte i din telefonräkning. Förbundet har också en stödchatt på finska. Läs mer här

Problem med att få slut på mobbningen?

Regionförvaltningsverket Om du fört samtal med skolan och skolan inte ingriper i mobbningen kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverkens svenska bildningsenhet. Du kan också få råd av Barnombudsmannens byrå 0295 16001.

Polisanmälan Ofta innefattar mobbning brott som ärekränkning, olaga hot, spridning av information som kränker privatlivet eller misshandel. Du göra en polisanmälan på polisens webbsida eller genom att gå till närmaste polisstation.

Källor: Gun Andersson (Folkhälsan), Mannerheims barnskyddsförbund