Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Utbytesstudent blev kär i Finland

Från 2014
Uppdaterad 12.05.2014 10:35.
Ruth Zickermann
Bildtext Ruth Zickermann
Bild: YLE/Sofia Böling

Världen globaliseras och ännu flera ungdomar åker utomlands som utbytesstudenter. Det finns möjlighet att tillbringa ett år i Sydafrika, Indien, Argentina eller Brasilien. Ruth Zickermann, 16, valde Finland.

Om man frågar den tyska utbytesstudenten Ruth Zickermann, får vi vara nöjda med vårt hemland. Zickermann kom till Finland sista augusti och lever i en värdfamilj. Zickermann berättar att Finland lockade henne eftersom hon är född i Finland och har varit på semester här. Dessutom är Finland ett unikt utbytesland.

– Det bästa med Finland är naturen och människorna. I Tyskland finns det inte så mycket natur eftersom befolkningsantalet är så stort. I Finland lever det cirka 5,4 miljoner människor då det bara i Berlin bor 3,4 miljoner och i hela Tyskland 80 miljoner. Finländarna uppskattar sin natur mera än vad tyskarna gör. Dessutom stoltserar de sin eventuella rikedom mindre än tyskarna, tycker Zickermann.

Tråkigt har Zickermann definitivt inte haft. Hon spelar piano och oboe, scoutar, dansar och spelar i en orkester. Mycket tid tar också skolan och hemsysslorna.

– Jag trivs nästan bättre i Finland än vad jag gör i Tyskland. Förstås längtar jag efter min familj men nu har jag också en andra familj i Finland. Jag tycker bättre om att gå i skolan här, säger Zickermann.

Hennes värdsyster Elli Kummala, 16, är nöjd med att deras familj blev en värdfamilj.

Ruth Zickermann och Elli Kummala gungar
Bildtext Elli Kummala och Ruth Zickermann
Bild: YLE/Sofia Böling

– Upplevelsen har varit berikande och definitivt jätterolig. Jag ångrar mig absolut inte att vi blev en värdfamilj. Det var ganska spännande att en person som jag aldrig hade sett skulle tillbringa ett år hos oss. Förstås visste jag att utbytesstudenten efter några månader skulle vara bekant för mig, säger hon.

Zickermann har trivts i sin värdfamilj.

– Min värdfamilj är kanske den bästa man kunde ha hamnat i.

Sofia Böling, Johanna Pyhtilä, Charlotta Eskola och Erica Voutilainen
Luostarivuoris skola

Den här texten är skriven av språkbadselever i projektet Yle Nyhetsskolan. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/nyhetsskolan.