Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi deltar i Millenniumpaviljongen

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 11:58.
Åbo Akademi på utställningen Mission: Better Life i Millenniumpaviljongen
Bildtext ÅA har också tidigare lockat nya studerande med teknologi och experiment

Åbo Akademi deltar i Millenniumpaviljongen i Helsingfors, då teknik och innovationer under två veckor fyller centrala Helsingfors.

Utställningen handlar om teknologi och hur teknik kan förbättra vår vardag. Åbo Akademi deltar med tre stora interaktiva utställningsobjekt:
- En biobränsleugn där man konkret visar hur koldioxid bildas vid förbränningsprocessen.
- En enpixelkamera som till skillnad från en digitalkamera vars censorer har flera miljoner pixlar, endast använder sig av en. Samma teknik används vid magnetröntgen och i värmekameror.
- Smart sjöfartslogistik, där man med en automatiserad karta över havsområdena själv kan få prova hur ekonomiskt och tekniskt integrerad sjöfartslogistik skapar nytta för det finländska samhället.

Åbo Akademis avdelning ska locka fler unga teknologistuderande

I samband med utställningen, den 5 maj, ordnar gymnasierna i Helsingfors en teknologisk pop-up-skola där Åbo Akademi tillsammans med Aalto-universitetet, Uleåborgs universitet och Tammerfors tekniska universitet presenterar sina utställningsobjekt. Programmet är riktat till högstadiets niondeklassare och gymnasieelever men är också öppet för allmänheten.

Hela evenemanget är uppbyggt kring Millennium teknologipriset på en miljon euro som delas ut vartannat år. Priset går till professor Stuart Parkin och delas ut den 7 maj.