Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kievvänlig demonstration attackerades i Donetsk

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 21:48.
Proryska demonstranter gick till attack mot Kievvänliga demonstranter i Donetsk i östra Ukraina.
Bildtext Proryska demonstranter attackerade den Kievvänliga demonstrationen beväpnade med bland annat metallstänger.
Bild: EPA/ROMAN PILIPEY

I Donetsk i östra Ukraina har tiotals Kievvänliga demonstranter skadats i kravaller. Tidigare på måndag tog proryska separatister kontroll över ytterligare en östukrains stad, Kostiantynivka. Samtidigt har borgmästaren för staden Charkiv skottskadats och kämpar för sitt liv.

Pro-ryska demonstranter beväpnade med metallstänger och träklubbor gick på måndagen till attack mot Kievvänliga demonstranter nära stadens Olympiastadion.

Hundratals kravallpoliser fanns på plats, men de kunde inte stoppa attacken.

I östra Ukraina har det förekommit allt färre demonstrationer för styret i Kiev den senaste tiden, då de proryska separatisterna har tagit över mer och mer.

Separatisterna drar fram

På måndagsmorgonen tog separatisterna kontroll över ännu en stad. Tungt beväpnade proryska separatister intog stadshuset och den lokala polisens högkvarter i Kostiantynivka. Staden har cirka 80 000 invånare och ligger mellan de separatistkontrollerade städerna Slovjansk och Donetsk.

De lade upp barrikader, och hängde upp en flagga med texten "Republiken Donetsk".

– Jag tror att de ställer samma krav som i de andra städerna, scenariot ändrar sig inte. De vill ha en folkomröstning och ett federalt styrelsesätt, säger Ilja Suzdaliev som är talesman för den regionala administrationen i Donetsk, där Kostiantynivka ingår, till nyhetsbyrån Reuters.

Samma mundering som på Krim

Separatisterna är maskerade och bär omärkta uniformer, och är beväpnade med kalasjnikovar. Enligt nyhetsbyrån AFP använder de samma vapen och taktik som de soldater som ockuperade byggnader på Krim före halvön annekterades av Ryssland.

Rysslands president Vladimir Putin förnekade då att soldaterna var under hans regi. Han har ändå sedermera medgett att det fanns ryska soldater på Krim också före folkomröstningen och annekteringen.

Putin har nu upprepade gånger förnekat att han skulle ha sänt soldater till östra Ukraina, eller på annat sätt bidragit till att underblåsa motståndet mot regeringen i Kiev. Den ryska armén har ett stort antal soldater nära gränsen till Ukraina.

Borgmästare skottskadad

Samtidigt har borgmästaren för den östukrainska staden Charkiv skottskadats svårt och kämpar för sitt liv. Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax sköts borgmästare Gennady Kernes i ryggen och opereras. Det är oklart vem som låg bakom attacken.

Charkiv - som är Ukrainas näst största stad - hör till de städer där proryska styrkor har ockuperat flera administrativa byggnader och lagt upp vägspärrar. Borgmästaren Gennady Kernes var tidigare ryssvänlig, men har på den senaste tiden bytt sida och förespråkar nu ett enat Ukraina.

Diskussion om artikeln