Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Esbo är som ett Finland i miniatyr”

Från 2014
Tony Hagerlund
Bildtext Tony Hagerlund cyklar runt och fotograferar Esbo, som hobby.
Bild: Yle / Julie Ebbe

- I söder finns kust och folk, i norr finns folktom skog och däremellan ryms flere öar än på Hawaii. Så beskriver Tony Hagerlund sin hembygd Esbo. Hans hobby är att dokumentera landets näststörsta stad, allt från natursköna skogsgläntor till fula betonghus.

Hagerlund har blivit något av Esbos inofficiella dokumenterare, då staden inte aktivt gör det.

- Det sägs att allt finns på nätet, men någon måste sätta dit det i så fall. Stadens uppgift är att se till att det finns skolor och sjukhus för alla, så jag kan bra ha det här som hobby.

Hembygdsaktivistens senaste projekt var att dokumentera alla badstränder i Esbo och lägga upp information och bilder på webbplatsen hagerlund.net.

Bevara betongen

Hagerlund gör inte skillnad på vackert och fult, han dokumenterar lika likvärdigt lummiga skogsgläntor som betongkolosser i förorten.

- Folk underskattar alltid det som finns i nuet, och överskattar allt som inte är det. Till exempel revs ju en massa fina gamla herrgårdar på 1970-talet för att de ansågs vara otidsenliga, och nu skulle man lite vilja göra samma sak med betonghusen som byggdes i stället för herrgårdarna.

Hagerlund vill uppmärksamma att Esbo faktiskt har en historia som sträcker sig över 550 år bakåt i tiden.

- Speciellt de nyinflyttade behöver få veta att Esbo inte är en historielös förortsstad.

Esbos Indiana Jones

Ännu har Tony Hagerlund inte behövt inrätta en tipstelefon, men han menar att det kommer in tips om olika platser som kunde vara intressanta för honom. Ibland kan tipsen leda till spännande äventyr.

- Det var en dam som ringde och ville förevisa en liten glänta i Noux. I förbifarten nämnde hon att det finns en gammal damm inne i skogsdungen, och så plötslig klängde jag omkring i en gammal övergiven damm. Jag kände mig riktigt som en liten Indiana Jones, skrattar Hagerlund.