Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unik forskningsstation på Utö

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 15:05.
Utsikt från Utö fyr
Bildtext Utsikt från Utö fyr
Bild: YLE/Daniel Olin

Många frågetecken kring Östersjöns tillstånd ska få svar tack vare en ny unik forskningsstation på Utö. Det är Meteorologiska institutet och Finlands miljöcentral som bygger stationen. Den kommer att få en central roll i den Östersjöforskning som bedrivs i Finland berättar Timo Tamminen på Finlands miljöcentral.

De frågor forskarna framför allt vill få svar på är hur Östersjön kommer att reagera då vi får ett varmare klimat. Kommer vi att få se mer avrinning med mer näringsämnen i Östersjöområdet och hur påverkar det övergödningen?

Den nya forskningsstationen mäter bland annat syrehalten i havet, mängden Miljö, koldioxidhalten i havsvattnet, strömmar och våghöjd och mycket mer, mätresultaten ska ge en mångsidig bild av havets tillstånd, berättar Timo Tamminen.

I debatten om Östersjön höjs ibland pragmatikernas röst som säger att vi redan vet allt vi behöver veta om Östersjön, att det nu är det dags att sätta in praktiska skyddsåtgärder istället för att spilla tid på forskning. Men Timo Tamminen fnyser åt ett sådant påstående.

- Vi vet inte alls tillräckligt om Östersjön säger Tamminen, som berättar att det fina med den automatiserade forskningsstationen är att den kommer att kunna leverera mätningsdata från alla tider på dygnet och alla tider på året. Det är något helt annat jämfört med en traditionell forskningsstation. Men forskarna är samtidigt beroende av Utöbornas hjälp för att se till att forskningsstationen fungerar som den ska.

- Utö är mycket avlägset ur Helsingforsperspektiv, så det är av avgörande betydelse att vi har lokalbefolkningens stöd, säger Tamminen.

Med noggrannare data hoppas forskarna kunna ge bättre direktiv om vilka åtgärder som behövs för att Östersjön ska kunna återställas och bli ett friskt hav.