Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestads uppfinnarjocke vill kallas konstruktör

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 15:42.
man
Bild: Yle/Filippa Sundlin

Jag är bekväm av mig, det är det som driver mig säger Nils Lindberg i Kristinestad och skrattar. Han tycker om att komma på nya lösningar och att konstruera saker som gör vardagen lättare, en del kallar honom uppfinnare men själv kallar han sig konstruktör.

Att konstruera saker har varit en del av Nils vardag de senaste 30-35 åren och han har många konstruktioner på sitt samvete. Den första konstruktionen som fick internationell spridning är en slags hålskärare för att ta hål på plasten som täcker växtmaterialet där tomat och gurkplantorna ska rota sig. Istället för att gå på knä och skära hål på plasten konstruerade han en slags stans. En pumpmejsel med påmonterat rakblad, en konstruktion som sparade både på tid och knän och han levererade i tiderna hålskärare ända till japan och amerika.

Dosnisse är den konstruktion som han just nu arbetar mest med, han tillverkar dosnisse hemma i sitt arbetsrum och säljer enligt efterfrågan. Ide´n till dosnisse fick Nils när han kokade kaffe och kom av sig när han räknade hur många mått kaffe han skulle lägga i filtret. Dosnisse är ett enkelt sätt att få rätt mängd kaffe i filtret och man slipper komma av sig. Dosnisse fungerar samtidigt som förvaringsburk och doserare och man kan använda för vilket innehåll som helst. Mjöl, gryn socker eller gift kanske? Vad som helst som måste förvaras och doseras.

Man kan få en personlig dosnisse med egen bild på sidan, det är bara att skicka med ett foto så fixar jag det men inga nakenbilder säger Nils glatt medan han rumsterar om i skrubben som fungerar som lager. Nils har patent på konstruktionen men menar att det inte är ngt skydd mot plagiat.
- Det är lätt att stjäla ett patent av en privatperson som mig. Det krävs pengar för att kunna processa mot eventuella plagiat och några sådana resurser har inte jag säger Lindberg.

Vad blir då nästa uppfinning eller konstruktion som han själv vill kalla det. Ja det beror väl på vad som kan tänkas behövas i vardagen och när inspirationen kommer, men jag kan bra tänka mig att Nils Lindberg har många konstruktioiner i huvudet som bara väntar på sin tur att få se dagens ljus.