Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Virka en kofta av två sexkanter

Från 2014
Uppdaterad 27.03.2019 15:30.
Virkad kofta av två sexkanter med kompis
Bildtext Virkad kofta av två sexkanter med kompis
Bild: Yle/Lee Esselström

Det här är en kofta som både är enkel och snabb att virka. Den kan göras i vilken storlek som helst, åt en docka, en bebis, tonåring eller i extrastor vuxenmodell.

Grunden är den samma, man gör bara fler varv och extra tillägg för större modeller. Den här koftan är tänkt för en tvååring och har ¾ dels ärm. Den här modellen finns i några olika utföranden och är speciellt populär bland entusiaster som virkar för välgörenhetsinsamlingar.

Strömsö inslag: Instruktionsvideo för virkad kofta - Spela upp på Arenan

Fler enkla mönster för stickning och virkning för välgörande ändamål och insamlingar hittar du t ex i de här böckerna; Värma varandra och Värma en liten som är utgivna speciellt för det. De är utgivna på Libris förlag med redaktör Anna Braw.

Till den här koftan gick det åt knappt två nystan á 50 gram med virknål 4. Anpassa virknålen efter ditt garn, men använd hellre en större virknål så att koftan blir smidigare. Se instruktionsvideon för att komma igång.

Virkningsförkortningar:

lm = luftmaska
st = stolpe
sm = smygmaska
fm = fast maska

Strömsö inslag: Lee virkar kofta 1 - Spela upp på Arenan

Gör så här:

1. Virka fyra lm och ta ihop till en ring.
2. Virka 2 lm för att komma upp till nästa varv. Detta är den första stolpen och varje nytt varv börjas på detta sätt. Virka nu 2 st med nedtag i ringen (nu har du en första stolpgrupp), 2 lm (ett hörn), *3 st, 2 lm* och upprepa från * till * tills du har sex stolpgrupper (en stolpgrupp består av tre stolpar) och sex hörn (ett hörn består av två luftmaskor mellan varje stolpgrupp).
3. Tredje varvet och alla därpå följande varv virkas så här: 2 lm för att komma upp och sedan en st med nedtag mellan föregående varvs stolpar ända tills du kommer till ett hörn. Där virkar du 2 st, 2 lm, 2 st och fortsätter sedan med 1 st med nedtag mellan föregående varvs stolpar till nästa hörn varvet ut. Avsluta med smygmaska och fortsätt nästa varv likadant.

Vik sexkanterna till två L
Bild: YLE/Strömsö

4. Virka så många varv som du vill att tröjärmen ska vara bred.Till denna barnkofta gjorde Lee 11 varv.
5. Gör två likadana sexkanter.
6. Vik sexkanten till ett L. Den inre vinkeln är armhålan. Vik den andra likadant och placera dem ihop så att det blir en tröja som ska sys ihop mitt bak och upptill på ärmarna.
7. Om man nu vill ha tröjan bredare och längre så virkar man till två rader på samma sätt som tidigare (med stolpar med nedtag mellan föregående varvs stolpar). Med början från nacken bak, ner längs ryggen, runt nedre kanten och upp längs framkanten. Två varv på vardera delen men alltså inte på det som blir ärm.

Strömsö inslag: Lee virkar kofta 2 - Spela upp på Arenan

8. Sy ihop mitt bak.
9. Sy ihop ärmarna upptill, fram till halsöppningen. Lämna alltså öppet några cm från ryggens mittsöm. Hur mycket beror på hur stor halsöppning du vill ha.
10. Vill man nu göra längre ärmar kan man virka till runt ärmöppningarna och eventuellt minska i med antalet maskor för att få ärmarna att smalna av.
11. Vill man ha ytterligare längd på koftan kan man virka till det.
12. Mät ut var du eventuellt vill ha knappar och knappöglor.
13. Lee avslutade med ett varv fasta maskor runt halsöppningen, öppningen fram och nedre kant med naturvitt garn. Samtidigt virkas knappöglorna. En knappögla virkar du genom att först (när du med fasta maskor runt kanten kommit fram till det ställe du vill ha knäppning på) virka lm så många som behövs för att trä runt din knapp, testa dig fram. Lees knappar här är extra stora så det krävdes 9 lm. Ta ihop till en ring med nedtag i koftan. Sedan virkar du fasta maskor runt ringen med luftmaskor så många som det behövs. Lee gjorde här 9 fm runt ringen och sen fortsätter man bara med fasta maskor längs kanten fram till nästa ställe där det ska vara en knappögla.

Virka knappögla av lösmaskor
Bild: YLE/Strömsö

14. Fäst alla garnändor.
15. Sy fast knapparna så att de kommer på rätt ställe i förhållande till öglorna.

Tips! Koftorna kan varieras och dekoreras i det oändliga. Istället för gallermönster som här kan man även fortsätta och göra stolpgrupper och då blir koftan mer lik en mormorsruta.

Ju större modell desto fler varv behövs även för att bredda och förlänga koftan. Den kan även förlängas med en rad mormorsrutor längs ryggen eller nedre kanten.

Se här hur du virkar mormorsrutor.

Mer om ämnet på Yle Arenan