Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Så gör du vardagen klimatsmart

Från 2014
Uppdaterad 28.04.2014 15:52.
Jonas Biström, ny ordförande frö Natur och MIljö.
Bildtext Jonas Biström vill att du värnar om miljön.
Bild: Yle/Catariina Salo

Har du någonsin funderat på hur du kan bibehålla dina vardagliga rutiner men på samma gång skona miljön? Jonas Biström, nybliven ordförande för den finlandssvenska miljöorganisationen Natur och Miljö ger dig några tips.

Myteriet: Klimatsmart i vardagen

Programmet är inte längre tillgängligt

På söndagen utsågs den 29-åriga Jonas Biströms till ordförande för Natur och Miljö. Föreningen kämpar för att uppmuntra människor att göra klimatsmarta val i vardagen. Här ger den nyblivne ordföranden Biström några tips på hur din dag kan se ut om du vill värna om miljön.

Morgonen

Sömnig
Bild: Arja Lento

Utmana dig själv, försök ta en tre minuter kortare dusch än dagen innan och försök få ett nytt rekord i duschtid

Redan i morgonduschen kan du göra det första miljövänliga valet för dagen enligt Jonas Biström. En kort dusch sparar förutom tid och pengar även miljön.

- Ta en kortare eller en kall dusch på morgonen. Utmana dig själv, försök ta en tre minuter kortare dusch än dagen innan och försök få ett nytt rekord i duschtid, säger Biström som själv klarar av en dusch på under två minuter.

Vid frukostbordet är grundregeln att försöka minska på mängden kött.

- Här igen kan man försöka utmana sig själv. Försök få in några vegetariska morgnar i veckan. Gröt är väldigt miljövänligt, speciellt om man värmer det i mikron eller i vattenkokaren. Att värma i kastrull är sämre ur ett miljöperspektiv och ugnen är värst.

Före du tar dig till jobbet ska du försöka stänga av dina elektroniska apparater.

- Köp en skarvsladd med en ON/OFF-knapp. Då kan du med ett tryck på en knapp stänga av flera apparater. Lämna inte dina apparater i standby-läge.

Och till jobbet ska du, enligt Biström, försöka ta dig med cykel eller lokaltrafik. Bilen får alltså helst stanna hemma.

Dagen

Sallad
Bild: Yle

Vid lunch gäller samma sak som vid morgonmålet. Minska på köttet. Sedan då arbetsdagen är över och du åker hem via butiken är finns det också miljövänliga val att göra.

- Det är kanske många som frågar sig att är det plast- eller papperspåse som gäller, men ur klimatperspektiv är det vad du sätter i påsen som är det viktiga.

Vad du sätter i påsen kan du enkelt välja genom att se att inget som flugit in i landet hamnar i den. Ett vegetariskt alternativ skyltar Jonas Biström också för. Säg gärna också ”nej tack” till kassabiträdet då hen frågar om du vill ha frysvarorna i en liten plastpåse.

Kvällen

Isbjörnar i paraden
Bild: Yle/ Mette Nordström

Då du har kommit hem och ätit din vegetariska och/eller närproducerade måltid får du enligt Biström gärna engagera dig i miljöfrågor via en miljöorganisation eller delta i en kampanj.

- Det kan man se som ett sätt att göra de miljövänliga valen lättare, genom att till exempel kämpa för ett bättre bussnätverk så det blir lättare att ta bussen till jobbet. Eller om vi sätter en skatt på köttprodukter så blir det billigare med annan mat. På det sättet kan man vara säker på att många gör en sak gemensamt, så att man inte ensam tar de korta duscharna.

Hör fler tips från Jonas Biström i ljudklippet i artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan