Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Softengine reser mot Europas hjärta

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 13:15.
Softengine
Bild: Anatom

På tisdag går ett flyg lastat med fem ivriga killar mot Köpenhamn och Eurovisionen. På måndag packades instrumenten, kläderna samt skor värda lika mycket som en bil ner. Vi satte dem ner för en sista intervju på finländsk jord innan avfärd.

Alla reportrar vill inte vårt bästa

På måndag görs de sista förberedelserna inför Softengines resa till Köpenhamn och den stora Eurovisionsscenen. Killarna har på morgonen åkt från Seinäjoki till Helsingfors, och under dagen sitter de alla i tur och ordning i frisörsstolen. Sista intervjuerna innan äventyrets början ges till både finländsk TV, radio och tryckt press.

Tuomo Alarinta i frissan.
Bildtext Tuomo och Henri får håret klippt.
Bild: Yle / Hanna Othman

Representationskläderna packas också ner i stora kappsäckar. Stylisten Tommy Kilponen har sett till att killarna håller stilen under hela Eurovisionen, och det finns olika helheter planerade också för vissa fester som bandet ska representera på.

- Jag ska ha på mig helt galet dyra skor, berättar sångaren Topi Latukka ivrigt. Jag kunde köpa en bil åt mig för samma pris som de har kostat. Och dessutom får jag behålla dem efteråt!

Kläderna och scenshowen ännu hemliga

Maija Aho visar Softengines kläder.
Bildtext Delegationschef Maija Aho visar Topi och Ossi deras klädpåsar.
Bild: Yle / Hanna Othman

Allt för mycket får killarna inte ännu avslöja om scenkläderna, men stilen är ganska lik det vi såg i finalen för Tävlingen för ny musik UMK. Färgerna är mörka.

Killarna i Softengine har fått höra att det i Köpenhamn kommer att finnas mycket ivriga och positiva människor, stora Eurovisionsfan.

- Det lär ska bli massor med intervjuer. Det finns många roliga reportrar och också mindre roliga reportrar som kanske inte vill vårt bästa, berättar Topi. Bandet har också fått en del medieträning av Yle.

Topi Latukka kollar att alla kläder finns med.
Bildtext Topi kollar att alla kläder finns med.
Bild: Yle / Hanna Othman

Sångaren Topi har ända sedan vinsten i UMK fått ge massvis med intervjuer och till otaliga olika länder. Ingen av bandmedlemmarna pratar utmärkt engelska och man har inte bestämt att någon av dem ska fungera som språkrör utåt.

För nervös för att äta

- Jag ser med iver fram emot de följande två veckorna, säger Topi men erkänner också att han plötsligt på måndag morgon insåg att det är nu det händer och blev så nervös att han inte fått i sig någon mat.
- Jag ser mest fram emot scenen och att få se hur de fixar ljusen, meddelar bassisten Eero Keskinen.

Pojkarna ser också fram emot Nordic party som är en gemensam fest för alla de nordiska artisterna på lördag. Då ska de också framföra en ny låt som de hittills bara spelat på några spelningar.

Ossi Mäkelä ger tummen upp.
Bildtext Ossi ger tummen upp för sin nya läderrock.
Bild: Yle / Hanna Othman

På onsdag tränar Softengine för första gången på den stora scenen i Köpenhamn. Men också gällande hur scenen kommer att se ut är man mycket hemlighetsfull ännu tillsvidare.

Många bra låtar att tävla mot

Killarna har inte hunnit lyssna på alla sina motståndares låtar, men Topi säger sig gilla Grekland och Armenien.

- Armeniens låt är egentligen långsam, men det kommer ett snyggt dubstepstycke mot slutet, jag gillar den. Och Greklands låt får man lust att festa till.

Eero gillar Norges låt eftersom den låter så professionell och trovärdig. Trummisen Tuomo Alarinta gillar Basim, Danmarks egna Bruno Mars.

Alla bandmedlemmars familjer kommer att resa till Köpenhamn för att se showen, och också en del av deras vänner. Ivern lär vara stor på hemmafronten. De av bandmedlemmarna som ännu går i skola hade inga problem med att få ledigt under Eurovisionsveckorna. Exempelvis fick gitarristen Ossi Mäkelä som uppgift i bildkonst att ta fotografier i Köpenhamn.

Topi, Eero och Tuomo säger att de tycker det är väldigt svårt att säga något om sina chanser att klara sig i Eurovisionen, men siktar på att i alla fall ta sig till final. Ossi tror också att de kommer att stå ut bland de andra eftersom det finns så många ballader med i år.

Eurovision song contest semifinal ett tisdagen den 6 maj, semifinal två torsdagen den 8 maj (Finland tävlar) och final lördagen den 10 maj.