Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

EU-motståndare väntas segra i EU-valet

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 15:46.
Programmet är inte längre tillgängligt

Eurokritikerna förväntas skrälla stort i EU-valet i maj. Enligt prognoserna kommer var fjärde europé att rösta på ett populistparti, och den största valsegern förväntas gå till ytterhögern.

Men partierna på den yttersta högerkanten är ingen enhetlig skara. En del av dem kämpar mot liberalism och sionism, andra ser invandring och islam som de största hoten, medan en tredje grupp gärna bevarar EU, men vill lätta unionen och ge medlemsländerna mera självbestämmanderätt.

EU-motståndet är störst i Storbritannien. Där ställer 12 EU-kritiska partier upp i EU-valet i maj och av dem väntas UKIP (United Kingdom Independence Party) ta en brakseger. Men EU-motståndet är också mycket stort i länder som Ungern, Grekland, Frankrike och Holland. I 25 medlemsländer har 96 EU-kritiska partier ställt upp kandidater. Av dem kan 23 partier definieras som populistiska, däribland Sannfinländarna. Dessutom ställer 18 högerextrema och neonazistiska partier upp i valet i maj.

Forskarna tror att eu-kritikerna kommer att ha svårt att göra gemensam sak, och därför förblir de splittrade. De segervissa eurokritikerna ser betydligt vidlyftigare konsekvenser av en eventuell valseger.

Spotlight: "Vi vill ut ur EU!" del 1, 29.4, kl 20.00, Yle Fem

Läs också:
Allt mer nationalism i Ungern
Dansk folkeparti: Vi lyckades bromsa invandringen

Mer om ämnet på Yle Arenan