Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Allt mer nationalism i Ungern

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 15:48.
Marton Gyöngyösi, Jobbik, mars 2014
Bildtext Marton Gyöngyösi, Jobbik
Bild: Yle

Sedan 2010 har regerande nationalkonservativa och kristdemokratiska Fidesz haft 2/3 majoritet i det ungerska parlamentet, och har nu 133 av totalt 199 parlamentsledamöter. Fidesz ser sig som ett EU-vänligt parti och i Europaparlamentet sitter Fidesz 13 ledamöter med i center-höger-grupperingen europeiska folkpartiet EPP. Men Fidesz kärlek till EU är inte förbehållslös.

EU och omvärlden har riktat kritik mot Ungern under den rådande regimen. Det man har anmärkt på är allt från hårdövervakning av media och begränsad pressfrihet, tvångsarbete för att få arbetslöshetsunderstöd, diskriminering av och våld mot de romska och judiska minoriteterna till flera lagändringar som anses strida mot EU-lagstiftningen och generellt begränsa demokratin i Ungern. Fidesz ser kritiken som ett medvetet påhopp.

Gergely Gulyas, fidesz, ungerska parlamentet, mars 2014
Bildtext Gergely Gulays, Fidesz
Bild: Yle

- Vi tycker att EU:s ledning är visionslös. Vi anser att man bör definiera de områden där en djupare integration är nödvändig, som till exempel finanspolitik, men också de områden som inte bör integreras. Den europeiska mångfalden i Europa har ett värde i sig och bör bevaras, säger Gergely Gulyas, som är vice ordförande för Fidesz parlamentsgrupp.

Nationalradikala Jobbik

Om Fidesz är kritiska men ändå för EU, så är radikalnationalisterna i ytterhögerpartiet Jobbik mycket tydligare anti-EU.

- Vi tror på ett samarbete mellan självständiga nationer som den framtida modellen för Europa, inte den federalism som råder i dag, säger Marton Gyöngyösi, som är vice ordförande för Jobbiks parlamentsgrupp, och leder partiets utrikesutskott.

När vi besöker Ungern är Jobbik mitt i en valkampanj för såväl lokalval som parlamentsval - vi deltog i ett av partiets valmöten i Polgárdi, 80 km från Budapest. Polgárdi är en sömnig småstad med några tusen invånare, och stämningen på valdebatten är lugn och sansad. Det samma kan man inte säga om talen - där man längtar efter ett Stor-Ungern, som omfattar också de områden med ungersktalande befolkning som nu är delar av grannländerna.

- Gud har gett oss ungrare detta landområde för tusentals år sedan, och det är vår uppgift att ta hand om det. Jag bryr mig inte om några gränser som dragits av människor för några tiotal eller hundratal år sedan. Detta område har varit Ungern i tusentals år, och det ska så förbli, säger en av talarna.

Ärkenationalismen gav resultat, och valet gick bra för Jobbik, som fick över 20 % av rösterna. Jobbik är nu tredje parti i det ungerska parlamentet, och har två ledamöter i europaparlamentet. Till en början var de tre, men den tredje upptäckte att han egentligen är judisk, vilket ledde till att han och Jobbik gick skilda vägar. De två kvarvarande ledamöterna är inte medlemmar i någon parlamentsgrupp, utan sitter i den icke-anslutna ytterhögergruppen i parlamentet.

Till skillnad från många andra ytterhögerpartier och högerpopulistiska partier ser inte Jobbik islam och invandring som de stora hoten i Europa - Marton Gyöngyösi vill hellre bekämpa liberalismen och sionismen:

-Vi talar om mänskliga rättigheter, och det låter underbart, men tänkandet bygger på att individen är viktigare än kollektivet. Det tänkandet har lett till det totala sönderfallet av dagens västerländska och europeiska samhälle och hela vår värdegrund, säger Gyöngyösi. Han fortsätter:

- När vi byggt upp vår utrikespolitik så talar vi om att öppna oss österut. Vi har flera strategiska bundsförvanter som är muslimer. Vi ser dem som traditionalister och därigenom våra allierade mot liberalismen. Det betyder att vi avviker från många andra radikala rörelser i Europa. De ser sionismen som en allierad i kampen mot islam och invandring. Vi däremot, har stora problem med sionismen i detta land.

Menar du verkligen att det förekommer sionism i Ungern?

- Ja, absolut. Mycket, säger Gyöngyösi.

Judar rädda för antisemitism

Det finns i dag cirka 100.000 religiösa judar i Ungern, och ungefär lika många till som är öppna med sin judiska härkomst. Sedan finns det ett stort mörkertal - människor som av olika orsaker valt att tiga om att de är judar. Inte minst på grund av rädsla för ungerska antisemiter.

Gusztav Zoltai, ledare för den judiska landsorganisationen i Ungern, mars 2014
Bildtext Gusztav Zoltai
Bild: Yle

Europas största synagoga finns i Budapest, mitt i den judiska delen av staden. I kontorshuset bakom synagogan träffar vi Gusztav Zoltai, som leder den judiska landsorganisationen i Ungern. Han är gammal nog för att minnas Förintelsen. I Ungern mördade nazisterna hundratusentals judar. Zoltai själv var den enda överlevande av en familj på 17 personer. Han vill inte tala om sina upplevelser i koncentrationsläger, men säger att han ser många paralleller till dagens Ungern och den antisemitism som förekommer. Därför har det judiska samfundet valt att utebli från det officiella Ungerns minneshögtid för Förintelse-offren. De väljer att minnas och sörja för sig själva.

Ett stenkast ifrån Zoltai och stora synagogan ligger Goszdu Udvar, ett nöjescentrum och en restauranggata som går genom portgångar och innergårdar i ett av de judiska kvarteren. Så gott som alla restaurangerna och barerna längs gatan har en judisk koppling, men det hela började när Tünde Salai öppnade sin öppet judiska restaurang Yiddishe Mamma Mia.

Tünde Salai, judisk krögare i Budapest, mars 2014
Bildtext Tünde Salai
Bild: Yle

- Det här är kanske det enda stället i Budapest där vi öppet kan vara stolta över våra rötter. Här blir vi inte utsatt för mer än några enstaka spottloskor och elaka kommentarer, men från andra delar av landet hör vi hemska berättelser om rabbiner som blivit misshandlade, säger Salai.

Utslagna romer

De ungerska judarna blir utsatta för hat och antisemitism, men de är förhållandevis väl integrerade i samhället. Den andra stora etniska minoriteten i Ungern - romerna - är i stor utsträckning utslagna, och arbetslösheten bland dem går i arv från generation till generation.

- Frågan är varför majoriteten av fångarna i alla ungerska fängelser är zigenare? Och säger man det högt, så dyker det upp människorättsaktivister som säger att man inte får kalla zigenare för zigenare. Det är därför vi kallar dem romer. Jag struntar i vad vi kallar dem, bara vi tar itu med problemet, säger Jobbiks Marton Gyöngyösi.

Romerna blir utsatta för hotelser och våld på många håll i Ungern. 2008 och 2009 mördade ett gäng nynazister sex romer och skadade många fler. Polisen anklagades för att försöka mörka brotten och det tog flera år innan gärningsmännen ställdes till svars. Domarna föll sommaren 2013.

Livet i de romska kvarteren i Budapest är både hopplöst och tröstlöst.

Romsk man i Budapest, mars 2014
Bildtext Romsk Budapest-bo
Bild: Yle

- Den här platsen är fattigdomen själv. Det enda vi fått av den här regeringen är fattigdom. Regimen är brutal, säger en man vi träffar i en romsk stadsdel i Budapest. Han vill inte säga sitt namn, utan föredrar att vara anonym. Mannen pekar på en husvagn vid gatan som bemannas av poliser dygnet runt.

- De kan ta oss när som helst, och tvinga oss att klä av oss här ute på gatan. Vad är det för en demokrati? I en demokrati har medborgarna rättigheter.

Ungerska Gardet patrullerar

Polisen är inte det enda som romerna är rädda för. Ett annat orosmoment är Ungerska Gardet, en organisation som grundades 2007, förbjöds 2009 och nu lever vidare i flera olika former med olika namn. Ungerska Gardet grundades av samma personer som grundade Jobbik, och de var - och är - tätt sammankopplade.

Ungerska Gardets uniformerade marscher genom främst romska bostadsområden på landsbygden ses som försök att terrorisera minoriteten. Jobbik har en annan syn på saken - gardet sköter det jobb polisen inte klarar, och initiativet kommer från lokalbefolkningen:

- Efter att befolkningen på landet förgäves bett om hjälp från polisen för att upprätthålla ordningen, så bestämde de sig för att sköta det själva. De patrullerar och vaktar varandras egendom. Vi i Jobbik hörde vad de sa, och startade gardet. Vi gav det hela en form, säger Gyöngyösi.

Bakom stora Synagogan har Gusztav Zoltai en annan syn på Ungerska Gardet. Han säger att det väcker många obehagliga känslor till liv igen, även i honom som bara var ett barn under Förintelsen.

- För att inte tala om de 85-90-åriga tanter som har suttit i koncentrationsläger, kommit hem, och nu måste uppleva detta på nytt. Se dessa män i sina kängor med sina märken och fanor när de går på gatorna. Det går inte att förklara för gamla människor, säger Zoltai.

Spotlight granskar de eurokritiska högerpopulisterna i tre program
Del 1/3 i Yle Fem tisdag 29.4.2014 kl. 20.00
Tillgängligt på Arenan fr.o.m. måndag 28.4.2014

Läs också:
EU-motståndare väntas segra i EU-valet
Dansk folkeparti: Vi lyckades bromsa invandringen

Mer om ämnet på Yle Arenan