Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Dansk Folkeparti: Vi lyckades bromsa invandringen

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 15:54.
Morten Messerschmidt, europaparlamentariker för Dansk Folkeparti, mars 2014
Bildtext Morten Messerschmidt
Bild: Yle

Dansk Folkeparti är ett knappt 20 år gammalt parti som grundades av en utbrytargrupp från skatteprotestpartiet Fremskridtspartiet. Den allra viktigaste frågan för Dansk Folkeparti var då att begränsa invandringen, och partiet fick ett stort inflytande över dansk invandrings- och asylpolitik.

Folkepartiet hör till euroreformisterna, som vill bevara EU, men minska unionens makt och öka medlemsstaternas självbestämmanderätt. I de senaste opinionsmätningarna inför EU-valet var Dansk Folkeparti det näst populäraste partiet i Danmark.

Dansk Folkeparti har 22 folketingsledamöter. I Europaparlamentet representeras partiet av Morten Messerschmidt, som sitter i eurokritikergruppen EFD (Europa för Frihet och Demokrati).

-Vi har i Danmark en stor diskussion om vår välfärd och vårt sociala system, och EU-domstolen har på sistone blandat sig i frågor om barnbidrag och utkomststöd. Det största problemet i dag är att EU blandar sig i allt, säger Messerschmidt.

I dag kallar sig Dansk Folkeparti för ett socialkonservativt parti, säger Karsten Lorentzen, som är partiets presstalesman och nu kandiderar för EU-valet.

Karsten Lorentzen, eu-valskandidat, Dansk Folkeparti, mars 2014
Bildtext Kasper Lorentzen, Dansk Folkeparti
Bild: Yle

-När det gäller den ekonomiska politiken och välfärdssamhället, så ligger vi på den yttersta danska vänsterflygeln. När det gäller värderingar, alltså hela politiken kring hur samhället skall fungera, då är vi i det borgerliga, konservativa lägret, säger Lorentzen.

För er var invandringen den absolut största frågan i början. Är den fortfarande det?

-Det är fortfarande en stor fråga, men inte så stor som för 10-15 år sedan. Och det beror på att problemen var mycket större då. På 90-talet hade vi en i stort sett okontrollerad invandring till Danmark. Den lyckades vi bromsa. Man kan också säga att vi lyckades påverka de andra partierna så mycket åt vårt håll att frågan inte är så stor längre som den har varit, säger Karsten Lorentzen.

Vem är det som röstar på Dansk Folkeparti?

-Det är ett mycket brett tvärsnitt av den danska befolkningen. Det är klart att många som röstar på oss är bekymrade över utvecklingen.

Bo, dansk, Vesterbro, mars 2014
Bildtext Bo
Bild: Yle

De kan t.ex. vara arbetslösa arbetare, människor som har förlorat sina jobb på grund av globaliseringen. Det finns inte många traditionella industriarbetsplatser kvar i Danmark. Men det är ett brett tvärsnitt. Jag hävdar att det är en myt att säga att det bara är outbildade människor som röstar på DF. Men det är klart, det är ganska få människor som tillhör det som vi kan kalla eliten som röstar på oss. Om de gör det så är de mycket tysta om det. Det är inget de berättar för sina kollegor.

Efter intervjun med Karsten Lorentzen går vi till den invandrartäta stadsdelen Vesterbro för att höra vad folk där tycker om Dansk Folkeparti. Vi antar att vi inte kommer att träffa många som håller med

Luis, chilensk invandrare i Danmark, Vesterbro, mars 2014
Bildtext Luis
Bild: Yle

partiet. Men när vi börjar tala med folk så visar det sig att vi delvis dragit förhastade slutsatser.

-Jag är inte så insatt i politik, men jag tycker att de är inne på rätt väg. Vi kan ju inte bara ge åt alla håll. Vi måste ta vara på oss själva, säger Bo som vi möter på Istedgade.

Överraskande nog får han medhåll av Luis, som själv är invandrare. Han kom med sin mamma från Chile för 17 år sedan.

Sami, invandrare i Köpenhamn, Vesterbro, mars 2014
Bildtext Sami
Bild: Yle

-En massa invandrare kommer till Danmark bara för att utnyttja systemet Och zigenarna som kommer hit har varit ett stort problem under de senaste åren, så jag förstår verkligen hur danskarna känner, säger Luis.

Sami, invandrare också han, har mindre förståelse för Dansk Folkeparti. Han säger att det varken är bra för honom, Danmark eller Europa att Dansk Folkeparti blir allt större och populärare.

-Men om en femtedel av folket stöder dem, så måste man respektera det, säger Sami.

Spotlight granskar de eurokritiska högerpopulisterna i tre program
Del 1/3 i Yle Fem tisdag 29.4.2014 kl. 20.00
Tillgängligt på Arenan fr.o.m. måndag 28.4.2014.

Läs också:
EU-motståndare väntas segra i EU-valet
Allt mer nationalism i Ungern

Mer om ämnet på Yle Arenan