Lojo har lyckats sänka kostnaderna för barnskyddet
Barnskyddet i Lojo har blivit både billigare och fått bättre kvalitet. I många kommuner väljer man att upphandla och konkurrensutsätta för att lösa de ekonomiska problemen på, men i Lojo har staden istället valt att sköta allt mer i kommunal regi.

Radio Vega Västnyland
Allt färre av de unga blir i dagens Lojo under långa tider placerade på institution. Institutionsvård är något som överlag blir mycket dyrt för kommunerna. Lojo har sparat 1,1 miljoner euro på att ha färre barn och unga på institution, säger Harald Holmström som är ledande socialarbetare.
- Men det är inte pengar vi ser, vi har istället placerat fler av de unga i familjer och anställt mera personal för att stöda familjerna i öppenvården. Ungefär ett par hundra tusen euro har nog också sparats.
Kvaliteten har blivit bättre
Betyder det att kvaliteten har förbättrats samtidigt?
- Jo, och vi funderar ännu över om vi borde anställa ytterligare några personer till stödservicen, säger Holmström.
Lojo satsar också stort och bygger en ny, gemensam barnskyddsenhet. Nu finns de olika punkterna på olika ställen i staden. Bygget ska inledas i höst och stå färdigt ett drygt år senare. Maaret Laine som är grundtrygghetsnämndens ordförande ser att den positiva utvecklingen beror på flera olika faktorer. Redan i grundservicen finns ett speciellt stöd och det finns ett stort kunnande inom barnskyddet. Dessutom finns ett bredare utbud av olika sorters stöd.
Nu kommer allt flera unga hem tillbaka
Allt fler av de unga kan också bo hemma igen.
- Sextio procent av de som kommit in på ett mottagningshem återvänder tillbaka till sitt eget hem, säger Holmström.
Lojo har jobbat mycket med att tänka i nya banor och det har gett resultat. Nu försöker man använda sig mycket mer av den kapacitet som finns i familjerna. Man vill också stöda familjerna bättre. Familjerna får stöd i rätt tid, bland annat via en så kallad stödserviceenhet, en sorts öppenvård. Där försöker man undvika placeringar men ger stöd också både före, under och efter tiden då ett barn ska få komma hem från mottagningshemmen. Det konkreta jobbet inom stödenheten görs alltid i familjernas hem.