Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rajeev Suri är Nokias nya vd

Uppdaterad 29.04.2014 20:41.
Programmet är inte längre tillgängligt

Nokia har som väntat utnämnt Rajeev Suri till ny vd för koncernen. Suri har varit vd för Nokias nätverksenhet NSN sedan 2009.

Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa säger att Suri har visat sig kunna skapa förutsättningar för innovationer och tillväxt.

Nokia slutförde försäljningen av sin mobiltelefontillverkning till Microsoft i fredags. Köpesumman är något större än 5,44 miljarder euro och Nokia använder pengarna bland annat till utdelningar till aktieägarna och till amorteringar.

Nokia betalar sammanlagt minst 800 miljoner euro i form av ordinarie utdelningar för 2013 och 2014. Det motsvarar 11 cent per aktie för vartdera året och utdelningarna ska ännu godkännas av aktieägarna. Därtill planerar bolaget en extra utdelning på 26 cent per aktie, eller närmare en miljard euro.

Amorteringarna uppgår till cirka två miljarder euro fram till mitten av 2016 och dessutom ämnar Nokia köpa av bolagets egna aktier för 1,25 miljarder euro.

Suri är en bokmal

Den nya chefen för Nokia, som tillträder den 1 maj, har en mycket internationell bakgrund. Han växte upp i Kuwait men har också bott i Finland, Storbritannien, Nigeria, Tyskland och Singapore.

Rajeev Suri har jobbat för Nokiakoncernen största delen av sitt yrkesverksamma liv. Han började jobba för Nokia för nästan tjugo år sedan. Utnämningen var väntad - rykten om att Suri skulle bli ny vd började florera redan 2009.

Suri har tidigare jobbat som chef för Nokias nätverksenhet NSN i New Delhi och i Finland. Han är gift och bor i Esbo med sin fru Nina och två barn.

På fritiden tycker indiern Suri om att läsa böcker och lyssna på musik. Han spelar också gärna tennis och gillar att göra resor tillsammans med sin familj.

Han kommer att jobba i Esbo, även om vd-posten tvingar honom att resa mycket.

Nu leds teknologijättarna Nokia och Microsoft båda av begåvade fyrtioplussare från Indien.

Dessutom har både Nokias Rajeev Suri och Microsofts Satya Nadella tagit ingenjörsexamen vid universitetet i Mangalore.

Läs också: Nokias rörelsevinst 242 miljoner euro
Den nya vd:n fick Nokias aktiekurs att rusa