Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många nya österbottniska skivsläpp

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Mrs Bighill Singers
Bild: Ville Hyytinen

David Strömbäck simmar motströms, Mrs Bighill Singers debuterar, The Heartbeat Band följer upp succén och Andrea Hatanmaas Allra Käraste Syster släpper ep.

David Strömbäck har alltid varit lite motströms, säger han. Nu jobbar han på ett projekt som han kallar Simma motströms, och till hösten ska det komma en skiva.
Som försmak släpper han en sommarsingel med låtarna Orkar än och Segellåt.

- Orkar än är en reaktion på jag-centreringen, det finns det som sker alldeles oberoende av mej eller nån annan. Solen lyser, vågorna kluckar och fågöarna sjunger.
Samma saker som de alltid har gjort, och de orkar än, säger David.

Låten kom till som en liten parentes i arbetet med Simma motströms, men producenten Janne Hyöty blev förtjust i låten och ville genast spela in den. Det är han och trummisen Patrick Lax som medverkar på låtarna, i övrigt vill David hålla det så avskalat som möjligt. Också ett sätt att simma motströms, menar han.

Heidi Storbacka brukar kallas Mrs Bighill och det har gett namn åt sånggruppen som hon jobar med, Mrs Bighill Singers. De har under en id jobbat på sin debutskiva med mestadels nyskrivet gospelmaterial på svenska. Men nu har de ändå valt att släppa en låt på engelska, Our father, skriven av Heidi till texten till Fader vår.

- Det var tillfälligheter som gjorde det, eller kanske så att bitar föll på plats, säger Heidi. Anders Eklund vill jobba med en video tillsammans med oss, och då kändes det här som ett bra val.

Förutom Heidi består Mrs Bighill Singers på den här låten av Rebecca Ekman, Daniela Forsén, Rasmus F. Forsman, Camilla S. Diago, Daniel S. Diago, Sarah Tiainen och Mattias Björkholm.

Vasabandet The Heartbeat Band blev mycket uppmärksammade med sin Hands that built, både i finländsk och svensk radio. Nu har de släppt en ny låt, Spring.

- Det var många som blev nyfikna på vad det är för gäng som spelar så lågmäld pop när vi gjorde Hands that built, säger sångaren och låtskrivaren Marcus Granfors. Nu valde vi att släppa den popigaste låten som andra singel, fast det är nog är ganska lågmält ännu.

Spring handlar om de förändringar årstidsväxlingar kan föra med sig – antingen blir kärleken starkare eller så avtar den. I höst är det tänkt att debutskivan kommer.

- Vi jobbar med producenten Andreas Dahlbäck i Stockholm med att välja ut åtta-nio låtar till skivan, säger Marcus. Övriga i bandet är Felicia eriksson, Petter Näse, Eero Paalanen och Tuukka Aitoaho.

Vasasångerskan Andrea Hatanmaa är numera bosatt i Malmö och har där startat bandet Allra Käraste Syster. Nu är det aktuella med en ep med tre sånger, däribland låten Close at heart. Den och låtarna med de övriga artisterna kan du höra i programmet Österbottnisk musik.

Mrs Bighill Singers video hittar du här

Här kan du följa David Strömbäck

Allra käraste syster finns här

Och The Heartbeatband här