Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OP Karjalainen är Europamästare

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 19:48.
Olli-Pekka Karjalainen, 2009
Bildtext OP kan få angenäm valborgspresent.
Bild: EPA / All Over Press

Olli-Pekka Karjalainen har sent omsider korats till Europamästare i släggkastning. Det finländska friidrottsförbundet bekräftar det på sin webbplats.

Olli-Pekka Karjalainen vann silver i EM i Göteborg 2006 med resultatet 80,84 meter. EM-guldet gick till Vitrysslands Ivan Tjichan med resultatet 81,11 meter. Efter OS i Peking 2008 åkte Tjichan fast för att ha använt förbjudna preparat och miste sitt OS-brons. Två år senare senare fick han dock medaljen tillbaka eftersom dopningstesterna ansågs vara bristfälliga.

Däremot visade eftertester att han definitivt var dopad under OS år 2004.
- Det har gått några år men bättre sent än aldrig. Många har frågat hur det känns att få guldet i efterskott. Jag kan säga att det känns fint. Framför allt den dag då jag guldmedaljen i handen, säger Karjalainen till Yle.

- Det är en välförtjänt guldmedalj. Jag upplever att det är min medalj.

På tisdagen meddelade Internationella friidrottsförbundet IAAF att Ivan Tihons alla resultat från tiden 22.8.2004 - 21.8.2006 har ogiltigförklarats. Det betyder att Karjalainen tilldelas EM-guld åtta år efter EM i Göteborg. Karjalainens placering i VM i Helsingfors 2005 blir också ett pinnhål bättre. Ursprungligen slutade han på femte plats i en tävling som vanns av - Ivan Tjichan.

Den 34-årige Karjalainen avslutade sin karriär efter fjolårssäsongen.