Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studieresor minst lika viktiga som skolbänken

Från 2014
Uppdaterad 29.04.2014 16:10.
Årskurs 2 i Korsholms gymnasium framför slottet i Schwerin
Bildtext Årskurs 2 i Korsholms gymnasium framför slottet i Schwerin
Bild: Ida-Maria Skytte

Det finns många olika sätt att lära sig på. Vi lär oss inte bara genom att sitta i skolbänken eller läsa böcker, utan också genom att se nya platser och få nya erfarenheter. Därför är studieresor en viktig och lärorik del av skolgången.

Studieresor berikar gymnasiestudierna

Programmet är inte längre tillgängligt

Många skolor värdesätter studieresor och ger sina elever chanser att upptäcka andra länder och kulturer. Om man till exempel studerar ett språk får man inte bara använda sina språkkunskaper då man reser, man får också förbättra dem och uppleva språket på ett helt annat sätt än på lektionerna. Utöver det får man också se landet med egna ögon och bilda sina egna uppfattningar om saker och ting.

Lina Snickars
Bildtext Lina Snickars
Bild: Yle/Roger Källman

Bland annat Korsholms gymnasium är en skola som värdesätter studieresor. Allt från friluftsresor till språkresor ordnas, och allt från Ryssland till Spanien besöks. Gymnasiet har samarbeten med skolor i flera olika länder och dessutom åker eleverna i andra årskursen varje år iväg på en egen studieresa.

I år gick resan av stapeln 21-27.4 och resmålet var Hamburg i Tyskland. På vägen fick eleverna också se Sverige och Danmark.

- Först körde vi genom Sverige, där fick vi se till exempel ett nunnekloster och Gränna polkagrisfabrik, berättar eleven Lina Snickars. I Köpenhamn så var vi på en rundtur och fick se de mest kända ställena och gå på Strøget.

- Köpenhamn tyckte jag jättemycket om, så dit skulle jag gärna fara igen, säger Lina..

Victor Häggblom
Bildtext Victor Häggblom
Bild: Yle/Roger Källman

- Man har lärt känna lite olika kulturer i bland annat Tyskland och Danmark. Man har också fått se många fina ställen, säger eleven Victor Häggblom.

Men inte bara eleverna tycker om att slippa lektionerna och skolbänken för en vecka.

- Jag tycker att det är jätteroligt att lära känna eleverna på ett annat sätt än hur vi lär känna dem på lektionstid, säger lärare Carola Stenberg, som också var med på resan. Det är också bra för sammanhållningen att eleverna får delta och lära känna varandra.

Carola Stenberg
Bildtext Carola Stenberg
Bild: Yle/Roger Källman

- Jag har också lärt känna mina kolleger på ett lite annat sätt eftersom vi har jobbat tillsammans på den här resan, menar Stenberg. Dessutom var Hamburg en ny upplevelse för mig.

Men hur är det med finansieringen; hur mycket är eleverna beredda att betala?

- Det borde vara så att alla har råd att åka, tycker Lina Snickars. Alla som vill fara ska få fara, därför får det inte bli alltför dyrt. Men samtidigt kan man inte kräva att få hur mycket sponsrade pengar som helst.

Så när det kommer till kritan, ska man fortsätta att satsa på studieresor?

- Absolut! tycker Stenberg. Det tillför helt klart hela årskursen ett mervärde att de får umgås under en viss tid, under ordnade former och bra program.

Skrivet av Isabella Lindell och Ida-Maria Skytte
studerande på Korsholms gymnasium och deltagare i projektet Nyhetsskolan

Här kan man läsa tjejernas blogg från dagen på Yle.