Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inget spritrally till Tallinn inför valborg

Från 2014
Bildtext Mousserande vin är det som går åt mest under valborg
Bild: Yle

Under valborgsmässoafton är det så många som vill skåla med mousserande vin att försäljningen av den bubblande drycken stiger med över 400 procent i huvudstadsregionen. Köerna till Alko är långa, men suget efter drickbart till festen ökar ändå inte turismen till vår granne i söder.

Veckan innan valborg ökar försäljningen i Alko med dryga 70 procent i hela landet. Förra året besökte 1,7 miljoner kunder Alko veckan innan valborgmässoafton.

Kläder framom sprit

Så stiger försäljningen i huvudstadsregionen inför valborg (%)

Vodka + 44
Rödvin + 50
Vitt vin + 64
Mousserande vin + 423
Rosévin + 86
Övriga viner + 328
Öl + 51
Cider + 146
Longdrink + 96

Det är även ett känt faktum att många tycker om att åka över till grannlandet Estland och fylla på barskåpet. Så är ändå inte fallet under valborg, menar Ida Toikka-Everi, marknadsföringsdirektör på Eckeröline.

Trots att turismen från Helsingfors till Tallinn har ökat med 10 procent i jämförelse med april förra året, så har resandet inte ökat extra mycket inför valborg, säger Toikka-Everi.

- Som helhet har det nog inte ökat, men visst kan det finnas folk som vill åka till Tallinn för att köpa mousserande vin. Jag hörde nyligen att människor åker till Estland för att köpa kläder till vår- och studentfesten. Kläderna i Tallinn är annorlunda än här, konstaterar Toikka-Everi.

Vanlig fördom

Marika Nöjd, informatör vid Tallink Silja, berättar att rederiet inte heller har haft någon rusning till sina fartyg före valborg.

- Det är en vanlig fördom att folk åker till Tallinn på spritrally, men det finns så mycket annat man kan göra där. Nu när valborgsmässoafton infaller så att man kan passa på att ta ut ett förlängt veckoslut, så är våra båtar så gott som fulla, men någon ökning av resenärer inför valborgsmässoafton har vi inte märkt av.

Däremot säger hon, precis som Toikka-Everi, att turismen till Tallinn överlag har ökat de senaste åren.

- Tallinn har mycket att erbjuda för barn som Helsingfors inte har, till exempel äventyrsparker. Många åker också till Estland för att shoppa eller gå på spa, berättar hon.