Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En nationell studenttidning?

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 11:26.
Studentbladets chefredaktör Julius von Wright.
Bildtext Studentbladets nuvarande chefredaktör Julius von Wright är skeptiskt inställd till förslaget på en nationell studenttidning
Bild: Fanny Lindholm/Yle

Alla studenttidningar borde slås ihop, tycker Ylioppilaslehtis nya chefredaktör Antti Pikkanen. Studerande kunde i det fallet få större påverkningsmöjlighet, resonerar han. På Studentbladets redaktion förhåller man sig ändå skeptiskt till tanken på en nationell och möjligtvis tvåspråkig studenttidning trots att tidningens ekonomi tryter.

I ett soldränkt och dammigt kvarter i främre Tölö i Helsingfors har Studentbladet sin nuvarande redaktion. Tidigare höll Studentbladet till i det anrika gamla studenthuset vägg i vägg med Ylioppilaslehti.

Studentbladets nuvarande chefredaktör Julius von Wright slussar mej fram genom en trång korridor till den lilla redaktionen där fyra personer arbetar. Framtidstron på Nordens äldsta studenttidning är slående trots Åbo Akademis Studentkårs, ÅAS utträde ur Svenska Studerandes Intressefärening, SSI som sker nu i juni.

De här leder till att Studentbladets upplaga på 12 000 tidningar minskar med 5000 i höst. Liksom att SSI som ger ut Studentbladet kan säga adjö till ett tillskott på 17 000 euro i året som normalt skulle komma från ÅAS.

Studenttidningarnas undergång

Någon som däremot förutspår flera av studenttidningarnas undergång inom de närmaste tjugo åren är Antti Pikkanen Ylioppliaslehtis nya chefredaktör.

Han kastade fram förslaget om en nationell Studenttidning i lördagens Helsingin Sanomat.

En bra lösning på grund av att annonsförsäljningen stadigt sjunker liksom att papperstidningens framtid står på spel. Och en gemensam studenttidning skulle också kunna garantera en hyfsad lönenivå för de som arbetar på studenttidningarna.

Finsk men med svensk bilaga

Pikkanen har varken funderat på hur den hypotetiska studenttidningen skulle se ut i praktiken eller ifall den skulle vara tvåspråkig. Hana spontana förslag för en tvåspråkig tidning är en finsk tidning med en svensk bilaga i.

- En nationell studenttidning kunde öka studerandes inflytande på beslutsfattandet och göra att studerande kunde höras mera på den nationella debattarenan, säger Pikkanen.

Studentbladet har aldrig friat till Ylioppilaslehti

I Tammerfors finns en rädsla för att en nationell studenttidning kan bli för Helsingfors- och huvudstadscentrerad. Och det här förstärks ju högre upp i landet man kommer, säger Aino Heikkonen chefredaktör på studenttidningen Aviisi. Heikkonen utesluter ändå inte möjligheten att slå ihop studenttidningarna.

Henrik Stenbäck som skrivit Studentbladets historik tror inte på en tvåspråkig tidning.

- Då Studentbladet grundades i tiderna var det en klar reaktion på språkstriden och ett sätt för finlandssvenskar att visa att man vill ha sin egen identitet, säger Stenbäck.

Om man går tillbaka i tiden har Studentbladet enbart gjort enskilda artiklar på finska, men aldrig har man friat till Ylioppilaslehti.

Både Aviisis och Studentbladets chefredaktörer understryker att en nationell studenttidning skulle kunna betyda slutet för mera regionala nyheter och att alla olika gruppers intressen inte kunde representeras likvärdigt i tidningen.

Diskussion om artikeln