Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Fyra nya finlandssvenska filmer ser dagens ljus

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 09:58.
Novellfilm 2015 - Anna Blom och Ville Tanttu
Bildtext Anna Blom står bakom det vinnande bidraget i Novellfilm 2015. Här tillsammans med sin producent Ville Tanttu
Bild: Camilla Thelestam

Svenska Yle, Finlands filmstiftelse och Svenska kulturfonden efterlyste i höstas manus till nya finlandssvenska kort- och novellfilmer. Intresset för tävlingen var stort och nästan 50 bidrag lämnades in.

Fyra av dem kommer att förverkligas och bli film. Tre blir kortfilmer på 15 minuter och ett blir en novellfilm på en halvtimme.

– Intresset för tävlingen har varit jättestort och det är vi verkligen glada för. Avsikten med tävlingen var att öppna dörrar som annars kan vara stängda för yngre eller mindre etablerade manusförfattare och det känns som om vi har kommit en bit på väg där, säger Carin Göthelid som är mediechef på Svenska Yle.

I Novellfilm 2015 deltog sammanlagt 27 bidrag av vilka tre valdes för vidare utveckling i slutet av januari. Anna Bloms manus "Det går att operera" vann tävlingen och kommer att bli en novellfilm under det kommande året. Finlands filmstiftelse, Svenska Yle och Svenska kulturfonden understöder projektet med 200 000 euro. I tävlingen Kortfilm 2015 deltog 21 bidrag. De tre vinnande filmförslagen får ett stöd på 100 000 euro per produktion.

Vardagsfrågor och hjältemod

Bland annat livets små avgörande sekunder, snälla poliser med hjältemod, och en frånskild mamma som kommer i kläm mellan sina olika roller kommer att ta plats i filmerna.

– Vi efterlyste ju drama med en samhällelig relevans här och nu, och där tycker vi också att många av de tävlande har lyckats pricka rätt, konstaterar Göthelid.

Camilla Thelestam, som är dramaproducent på Svenska Yle har läst alla manus.

–- Vi har lyckats nå nya, unga filmmakare med tävlingen och vi fick in många fina förslag till båda tävlingarna. Viktiga ämnen behandlades, men man har också vågat satsa på det vardagliga och vissa förslag har också kastat ut sig i den galna komikens och farsens krävande sfär, sammanfattar Thelestam.

- Som en kuriositet kan nämnas att väldigt många skribenter ville behandla åldrande, ålderdomshem och dementi i sina tävlingsförslag. Det verkar ligga i tiden.

Det är första gången en dylik manustävling ordnas för svensk film i Finland. Filmerna ska vara färdiga 2.5.2015 och kommer därefter att visas i Yle Fem.

De vinnande bidragen är:

Novellfilm 2015
Bildtext Novellfilm 2015
Bild: Yle / Sami Liljeblad

Novellfilm 2015

"Det går att operera"
En ung, frånskild kvinna hamnar i kläm mellan sina olika roller i livet; att skapa ett nytt, passionerat förhållande och samtidigt vara närvarande mamma åt sin lilla dotter. För Tina gäller det att komma underfund med vad hon egentligen vill och varför. En varm och realistisk historia med allvarliga undertoner.
Manus: Anna Blom
Produktionsbolag: Studio Lumo

Manusförfattaren Anna Blom är känd för många dokumentärfilmer och tv-reportage såsom Den tysta sångerskan (2011), Min plats på jorden (2013) och Den synska biologen (2013)

Kortfilm 2015
Bildtext Kortfilm 2015
Bild: Yle / Sami Liljeblad

Kortfilm 2015

"Om vägar"
Vad händer om man handlar fel i en avgörande sekund? Vilka är konsekvenserna av att inte leva upp till sina egna förväntningar i livets överraskande stund. En berättelse om skuldens nattsvarta virvlar och om att ta ansvar för sina gärningar.
Manus: Karin Pennanen
Produktionsbolag: Långfilm Productions Finland Oy

Stig på, jag kommer strax
Robbe Silfer är på väg att träffa sitt hjärtas utvalda och förbereder sig för en romantisk middag hemma hos henne. Det som följer är en fars om en dejt som slår fel på alla plan.
Manus: Herman Karlsson
Produktionsbolag: Cityportal Ab

Maartin
Galen, godmodig komedi om Maartin, den snälla cykelpolisen med MacGyver som förebild. Han siktar på att bli detektiv och suktar efter Suzette. Suzettes son kidnappas av gangstrar i en dopningshärva och Maartin får sitt livs chans att visa vad han går för.
Manus: Sonia Stenius och Joel Rahkonen
Produktionsbolag: Poolboy Productions.