Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Färre minderåriga asylsökande

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 17:33.
Bildtext Harjulinna i Sjundeå stängs den sista april

Det kommer allt färre minderåriga asylsökande till Finland, vilket betyder att mottagningsenheter för unga sannolikt stängs. Grupp- och familjehemmet Harjulinna i Sjundeå sätter lapp på luckan idag.

- I Finland har mängden asylsökande varit så gott som stabil, ökningen som syns till exempel i Sverige syns inte till här, säger Jorma Kuuluvainen, direktör för mottagningsärenden vid Migrationsverket.

Till exempel har antalet asylsökande från Syrien varit betydligt lägre i Finland än i Sverige och Danmark.

Det finns allt färre minderåriga barn i förläggningarna i Finland, därför läggs Sjundeå-enheten ner, meddelade Migrationsverket.

Från och med maj finns det 112 platser för minderåriga asylsökande vid grupphem och stödboenden i Finland.

I Sjundeå fanns 28 platser för minderåriga asylsökande som kommit till landet utan förmyndare, och därtill en mottagningscentral med 20 platser för familjer med speciella stödbehov.

- Det finns helt enkelt inte asylsökande. Under den senaste tiden har det varit mycket tyst, sade Timo Nyholm på Harjulinna.

Fler enheter läggs ner

Jorma Kuuluvainen på Migrationsverket tror att nedläggningarna blir fler.

- Troligtvis kommer hela enheter att stängas. Mottagningscentralerna kan ändå rätt så snabbt öka kapaciteten ifall det plötsligt skulle komma stora grupper asylsökande.

Från Harjulinna flyttade invånarna ut redan i mars. En del flyttades till andra mottagningsenheter medan andra fått ett beslut om uppehållstillstånd.

- Visst har det varit vemodigt efter att vi fick nedläggningsbeslutet. Det innebär också ett slut på många jobb. Anställda har erbjudits jobb på Migrationsverkets nya enhet i Joutseno men jag tror inte någon tagit emot det, säger Timo Nyholm.