Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omtvistad fågeljakt i Malta syns också i Finland

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 20:08.
Programmet är inte längre tillgängligt

I Malta är den omtvistade vårjakten på slutrakan. Fågelvänner runtom i Europa vill förbjuda jakten men jägarna har lyckats få dispens. EU tillåter en begränsad jakt på turturduva och vaktel.

I Malta finns över 10 000 jägare, vilket betyder 80 jägare per kvadratkilometer jaktbar mark. Jakten har fått EU:s välsignelse trots att den är så gott som förbjuden i Europa.

Jägare och fågelvänner samlas i Malta den här årstiden, men av motsatta orsaker. Bird Watch Malta vaktar över jägarna som i sin tur vaktar på sitt byte.

Jägarna beklagar sig över att det inte finns några fåglar. De skyller på klimatförändringen, att jakten skulle ha någon inverkan vägrar de tro på.

Hållbar jakt?

En av jägarna menar att det handlar om hållbar jakt. Men Raymond, fågelvän som fått känna hagelskott i skinnet, har fått sin farm nerbränd och sin älskade skog nerhuggen, tänker annorlunda.

- Turturduvan har blivit så sällsynt att det inte alls hjälper att jaga den om vårarna, säger Raymond.

På naturhistoriska museet i Medina finns tusentals olagligt skjutna fåglar, bland annat rovfåglar som ringmärkts i Finland, men också flamingor, storkar och hägrar. Hyllmeter efter hyllmeter. Museianställda och andra statligt anställda vägrar ge TV-Nytt intervjuer eftersom de är rädda för att förlora sin jobb.

Jakten i Malta är ingen obetydlig sak för Finlands fågelliv. Ett stort antal av flyttfåglarna tar rutten över Malta, olyckligtvis kan man tillägga. En hel del blir nerskjutna eftersom alla jägare inte nöjer sig med turturduvor och vaktlar. Fler än var tredje ringmärkt rovfågel som skjutits på Malta har de facto ringmärkts i Finland.

Men jägaren Anthony låter sig inte övertygas. Han vill jaga sina fyra tillåtna fåglar ända till den sista april då vårjakten är slut, kanske för gott.

Jan-Ole Nordlin