Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Opastöriserad mjölk orsaken till tarminflammation

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 15:53.
De olika byggnaderna vid Uljaan maitotila i Askola, Östnyland
Bildtext Uljaan Tilamaito har dragit tillbaka sin gårdsmjölk från butikerna
Bild: Yle/Anna Savonius

Det var opastöriserad mjölk som gjorde att flera personer drabbades av tarminflammationen yersinia pseudotuberculosis, bekräftar Institutet för hälsa och välfärd, THL, och Livsmedelssäkerhetsverket Evira.

Samma bakteriestam, som ledde till att åtminstone 39 personer insjuknande, påträffades i gårdsmjölk i kylskåpet hemma hos en av de insjuknade och i ett filter på mjölkgården Uljaan Tilamaito i Östnyland som levererat mjölken.

De insjuknade bor i Östnyland och i huvudstadsregionen. Utöver de 39 bekräftade fallen misstänker man att ytterligare ett tjugotal människor har smittats.

Sjukdomsepidemin är den största hittills i Finland som orsakats av obehandlad mjölk.

Mjölken pastöriseras för att det tar kål på skadliga bakterier. Därför medför ouppvärmd gårdsmjölk en risk särskilt för exempelvis barn, gravida och äldre personer, menar myndigheterna.

Uljaan Tilamaito har bett om ursäkt för det som skett.

Läs också:
"Vi visste riskerna med gårdsmjölk"

Diskussion om artikeln