Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”De har aldrig firat en födelsedag förut”

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 11:54.
Pojkarna på Casa Libre firar sin födelsedag för första gången
Bildtext På Casa Libre får pojkarna fira sin födelsedag för första gången

Mellan åren 2005 och 2011 tog sig i medeltal omkring 7000 minderåriga barn över gränsen till USA per år. År 2012 ökade siffran drastiskt till över 13 000, år 2013 steg antalet ytterligare till över 23 000 barn och för år 2014 spår den amerikanska regeringen att siffran kommer att landa på omkring 60 000 papperslösa unga som flyr till USA för ett bättre liv.

Sofi Koivula utanför Casa Libre
Bildtext Sofi Koivula brinner för det hon gör

De här barnen kommer från många delar av världen, men främst Centralamerika och Mexiko. Allra mest kommer det ungdomar från länder som El Salvador, Guatemala och Honduras. Bland orsakerna till att så många ser sig tvungna att fly finns kriminalitet, gängvåld och dödshot, extrem fattigdom, naturkatastrofer, föräldralöshet och tvångsäktenskap.

De ungas resor är så gott som alltid allt annat än trygga. Många utsätts för sexuellt våld under själva flykten som kan ske till fots, med bil, buss eller båt. Då de väl kommer till USA kan de inte språket, de har inte legala papper och har dessutom en känsla av otrygghet i bagaget.

De unga har lärt sig att inte lita på någon

Det är här som finlandssvenska Sofi Koivula och hennes man Federico Johnson kommer in. De jobbar tillsammans på Casa Libre, ett ungdomshem som fungerar som ett internat och skyddshem för papperslösa pojkar.

Casa Libre i Los Angeles fungerar som skyddshem för papperslösa pojkar som flytt bl.a. våld och kriminalitet i Sydamerika.
Bildtext Casa Libre finns mitt i MacArthur Park i L.A.

Själva huset som är byggt 1902 finns i MacArthur Park, mitt i Los Angeles. Det är till den parken som en stor del av de illegala invandrarna kommer då de först anländer till L.A. För att få tag på pojkarna som skulle behöva den sortens hjälp som Koivula och hennes man kan erbjuda, försöker de tala med precis alla i parken. De samarbetar med olika organisationer och skolor och gör allt för att dels hitta pojkarna, dels få dem att lita på att de verkligen vill dem väl.

- De har i sina hemländer lärt sig att inte lita på någon och speciellt inte på polisen eller myndigheterna, berättar Koivula och konstaterar att det krävs ganska mycket för att vinna pojkarnas förtroende.

Målet är att ge en nystart i livet

Det som Casa Libre kan erbjuda är bland annat psykisk vård, hälsovård, stödundervisning i engelska och spanska, juridisk hjälp och dessutom kost och logi. Målet är att pojkarna ska få en sluss ut i studielivet och vidare till arbetslivet och ett bra liv över huvudtaget.

- De är egentligen som vilka ungdomar som helst, förutom att de har varit tvungna att stå ut med mycket mera än de flesta andra unga, förklarar Koivula.

På Casa Libre kan pojkarna bo tills de fyller 18 år, men även efter det håller Sofi Koivula kontakt med dem eftersom banden som skapas ofta är starka och känslomässiga. Till exempel är det ofta hon som besöker dem då det ordnas föräldradagar på universiteten, eftersom de inte har egna föräldrar.

Över lag är det mycket de unga får lära sig på Casa Libre. Förutom många viktiga baskunskaper som språk, kultur och allmänbildning är en viktig sak sången Happy Birthday.

- Alla pojkar hör födelsedagssången första gången på Casa Libre. Vi måste alltid lära ut den eftersom ingen av dem någonsin har firat en födelsedag i sitt hemland, berättar Sofi Koivula som är mån om att alla ska få känna sig speciella på sin födelsdag.

Sofi Koivula som själv är finlandssvensk och har vuxit upp i huvudstadsregionen, har tidigare jobbat inom företagsvärlden i Finland.

- Det jag insåg då jag började jobba på Casa Libre med de här ungdomarna, var hur fruktansvärt lat jag har varit i hela mitt liv och hur jag har fått allting gratis, säger Koivula. Att komma hem till Finland blir därför en chock och kontrasterna blir stora då folk här ofta klagar över väldigt små saker.

Mer om ämnet på Yle Arenan