Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nytt semesterflyg avgår från Kronoby och Vasa

Från 2014
Bengt och Ann-Maj Miemois på väg till solen
Bildtext Bengt och Ann-Maj Miemois på väg till solen
Bild: YLE/Patrik Enlund

Karleby-Jakobstads flygplats karpar upp sig och i år ökar charterresenärerna kraftigt. Det är handelskammaren och utvecklingsbolagen i städerna som aktivt värvar researrangörer till flygplatsen. Den senaste nykomlingen Scandjet lovar redan fler resor, både från Karleby-Jakobstad och Vasa flygplats.

På dagens flyg bänkade sig bland andra Ann-Maj och Bengt Miemois från Vörå. Tidigare har de rest söderut från Vasa, men Kronoby går precis lika bra, säger dom. Båda tycker det är bekvämt att starta från hemmaplan. I incheckningen står också Ingrid Hassel från Karleby.

- Det är nästan som att starta från trappan därhemma, säger Hassel. Hade inte planet avgått från Kronoby hade hon knappast valt en resa just nu, säger hon.

Scandjets Goran Kuzmanovski
Bildtext Scandjets Goran Kuzmanovski
Bild: YLE/Patrik Enlund

Passagerarkommentarerna får Goran Kuzmanovski att dra på smilbandet. Här fick han bekräftelse på att valet av Karleby-Jakobstads flygfält var rätt beslut. Scandjet har stora planer för Finland.

Följande avgångar blir från Uleåborg och Vasa. Det första flyget avgår redan nästa veckas onsdag. Därefter kommer Scandjet att öppna avgångar från en rad andra flygplatser, planerar Kuzmanoski.

- Nästa år finns garanterat Karleby-Jakobstad samt Vasa med som avgångsorter, säger Kuzmanovski.

För Maria Nybäck på utvecklingsbolaget Concordia var dagens avgång ett resultat av en aktiv kampanj för att värva charterbolag. Målet är att nå över 100 000 passagerare på ett år.

- Frågan är hur många flygplatser som blir kvar i landet och nu gäller det att öka passagerarvolymerna, säger Nybäck.

Och där är man på god väg. Det har bara gått en månad sedan researrangören Nazar berättade att de inleder semesterflyg till Turkiet, och nu kom Scandjet. Ifjol avgick ett 15-tal charterflyg från Karleby-Jakobstad. I år blir de minst 27 stycken. Fjolåret var ett bottennapp i Kronoby med endast 69 000 passagerare. Årets siffror kommer att bli betydligt bättre.