Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Mando Diao snubblar på sovjetiska saker

Från 2014
mando diao
Bild: Mando Diao

Mando Diao klev in på en loppmarknad i Stockholm, hittade en oberäknelig synt från 80-talets Sovjet, köpte den och började experimentera. Nu är de kära i en keyboard.

- Det finns liv i teknologi, säger Björn Dixgård.

Dixgård och andra Mando-halvan Gustaf Norén gillar att gå vidare, prova nya saker och tänka i koncept. Nu råkade de falla för Aelita. Hon har kallats drottningen av Sovjet-syntarna.

Men Mando Diao plus teknologi har inte alltid varit lika med sant. Från förra skivan, med texter av Gustaf Fröding, är det ett hundrameterskliv till den nya - minst.

- Det här är verkligen ett nytt steg för oss. Det känns jättekul. Vi brukar inte planera hur vi ska göra en skiva, utan det är när vi snubblar på saker som idéerna börjar komma. Man måste våga köpa den där synten, säger Björn.

Aelita fick dem att se teknik som något färgglatt i stället för något grått, säger han. Men om det är de som spelat på synten eller tvärtom, det är lite oklart.

- Den är en högst lynnig sak, alltså. Den uppför sig aldrig likadant två gånger, och det var det som fick igång tanken om att det finns liv i teknologi, något som vi tror på nu, säger Björn.

Att gå in i omslaget

Om synten är nyansrik så är bilderna till nya skivan en riktig färgbomb. Här kommer nästa teknikchock: Det går att gå in i omslaget.

- Jag har testat, det var mindblowing. Jag är normalt en naturromantiker som tycker om storslagna vidder och sjöar. Det här var som att komma till en helt ny värld.

Ossian Melin, som gjort omslaget, har byggt upp bilderna lager på lager.

- Vi märkte det när vi zoomade in på datorn, och tänkte, shit! Det där består ju egentligen av hundratusentals gigabyte av olika mönster och saker som han lagt ihop. Det man ser på den fasta cd:n är bara en liten del.

Mando Diao kommer säkert att använda den här tekniken igen, säger Björn. Men först, en skiva till. De första låtarna har redan kommit till - på Nordpolen.

- Vi tänker oss en isskiva. Kulissen ska vara is och Nordpolen. Vi har spelat in några saker där, vi ska väl ha med lite is- och snöljud på skivan sen.