Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Softengine vill ha någonting bättre

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 19:04.
Softengine övar på Eurovisionsscenen.
Bildtext Softengine bjuder på ljusshow på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Sander Hesterman

På onsdagen steg Finlands Eurovisionshopp Softengine upp på scenen i Köpenhamn för en första övning. Bandet var inte helt nöjda med genomgången och klagade på ljudmixningen. Dessutom ska ljusshowen och kameravinklar justeras.

Softengine övar på Eurovisionsscenen.
Bild: EBU / Sander Hesterman

Keybordisten Henri Oskár säger ändå att bandet i princip är nöjda med övningen, och det är bra att problemen upptäcktes redan nu. Det finns ännu tid att fixa dem, nästa övning på stora scenen är på lördag, semifinal blir det nästa torsdag.

Problem hade några av killarna bland annat med öronsnäckorna vilket gjorde att de inte hörde musiken.

Ett kort klipp av övningarna har satts ut på webben, och det har fått en hel del kritik på de sociala medierna. Bland annat har man kommenterat att sångaren Topi Latukkas höga toner låter falska och spekulationer har börjat sprida sig om bandet inte klarar av låten i direktsändning. Henri Oskár försvarar sångaren med att de inte visste att övningarna skulle filmas och att de inte hade värmt upp rösterna tillräckligt mycket.

Rädda för att söndra scengolvet

Ossi och Topi från Softengine på Eurovisionsscenen.
Bildtext Ossi och Topi på scenen.
Bild: EBU / Sander Hesterman

– Scenen är verkligen fantastisk. Golvet är av glas så jag kan inte kasta tamburinen hur som helst, säger Henri som i de finska uttagningarna avslutade numret med att nonchalant kasta instrumentet i golvet.

Ljusshowen i arenan är spektakulär, men också om den hade Softengine några invändningar om efter övningen. Några kameravinklar ska också justeras. Färgerna på scenen går i samma toner som i den finländska UMK-finalen, alltså röda detaljer och blå-vita strålkastare.

Pyroteknik är gammaldags

Softengine bakom scenen.
Bildtext Softengine bakom scenen. En del ändringar ska också göras i kläderna.
Bild: EBU / Thomas Hanses

Softengine vill inte ha pyroteknik på scenen. De säger att de tycker det är ett gammalt tricks som inte skulle sitta i ett stiligt nummer. De vill inte heller verka som ett pojkband som bara vill smälla så många fyrverkerier som de bara hinner.

Henri Oskár säger att bandet inte visste om några kameravinklar från tidigare och har inte kunnat träna på att titta in i kameran. Det kommer de nu att öva desto hårdare på.

Fler bilder från Softengines första övningen finns på eurovision.tv.

Eurovision song contest börjar med semifinal 1 den 6 maj, semifinal 2 där Finland tävlar är torsdagen den 8 maj och final blir det lördagen den 10 maj.

Sändningarna refereras i flerljud. Använd #yleesc eller #euroviisut på sociala medier.