Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ny lag ska ge småföretagare i köpcenter mera ork

Från 2014
Uppdaterad 30.04.2014 17:37.
Sirkku Silventola
Bildtext Sirkku Silventola driver inredningsaffären Oliva i Esbo.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Söndagsöppet kan bli tungt för småföretagare, det här ska en lagändring som träder i kraft idag råda bot på. Småföretagare i köpcenter ska hädanefter få hålla en dag stängt i veckan, oberoende av vad det står i hyresavtalet.

De senaste fem åren har köpcentren kunnat hålla öppet alla dagar i veckan. Det här kan vara tungt för dem som försöker driva en affär med bara några anställda.

Sirkku Silventola flyttade sin inredningsaffär till köpcentret Sello i Esbo för nio år sedan. Då var det ett tjugotal småföretagare som öppnade en affär i köpcentret, idag finns bara två kvar. Det är till största delen stora kedjor som verkar i köpcentret.

Lagen som träder i kraft från och med sista april gäller detaljhandelsbutiker och frisersalonger där det jobbar högst fem personer i ett köpcenter. Lagen tillämpas också på de hyresavtal som redan har ingåtts.

- Som företagare tycker jag att lagen är bra. Den hjälper oss småföretagare att orka. Många av oss arbetar sex, sju dagar i veckan. Eller om vi är sex dagar här i butiken, så har vi den sjunde dagen för pappersarbete, säger Silventola.

Kunder finns det gott om i köpcentret, vissa söndagar kan det vara tyst medan det andra går riktigt bra. Lönsamheten gör henne ändå orolig, det är dyrt med söndagslöner.

- Försäljningen har inte ökat med en dag, utan det har varit så att sex dagars försäljning har fördelats över sju dagar, säger Silventola.

Köpcentret vill helst ha enhetliga öppethållningstider

Lagen ger småföretagarna rätt att hålla stängt en dag i veckan om de vill. De kan också välja att hålla öppet som förut. Silventola har redan gjort turlistorna för maj och juni, så det blir inte genast en förändring.

- Mot hösten i augusti måste vi analysera situationen. Om vi börjar hålla stängt på söndagarna beror på vad våra kunder säger, berättar Sirkku Silventola.

I köpcentret Sello som ligger i Esbo får vissa specialaffärer som Alko hålla stängt på söndagarna, men för de flesta gäller det att vara öppna samtidigt. Hur affärerna måste hålla öppet står i hyresavtalen.

Matti Karlsson är vd för Sello, de vill gärna att affärernas öppethållningstider är enhetliga. Det underlättar köpcentrets marknadsföring.

- På något sätt måste vi säga till kunderna vilka öppethållningstiderna är. Med 172 affärslokaler eller funktioner i köpcentret så inte kan alla ha sina egna öppethållningstider, säger Karlsson.

Läs också:
Småföretagare i köpcentra får en ledig dag i veckan