Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Risikko: Studerande behöver sjukledighet

Från 2014

Studerande behöver ha rätt att studera också fast de är sjukskrivna, anser social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (saml).

Vid hennes ministerium bereds just nu ett lagförslag som ger studerande som får sjukdagpenning rätt att studera samtidigt.

I nuläget får man inte studera alls om man får sjukdagpenning. FPA avbryter utbetalningen av studiestöd.

Risikko säger att man kan ha möjlighet att studera lite fast man är sjukledig, och att det till och med kan göra att man snabbare blir bättre. Hon ser speciellt fördelar med att kunna deltidsstudera då det gäller studerande som blir sjukskrivna för mentala problem.

- Om man orkar följa med i studierna blir också tröskeln lägre för att komma tillbaka till heltidsstudier efter sjukledigheten. En lång paus ökar riskerna för att studierna avbryts helt, säger Risikko.

I framtiden ska lagen innehålla bestämmelser om hur mycket man får studera medan man får sjukdagpenning. Det är meningen att lagförslaget ska ges till riksdagen i maj.

Risikko berättade om planerna på en lagändring i sitt första maj-tal i Seinäjoki. Förändringen skulle inte medföra ökade kostnader för staten.

Under fjolåret fick över 2 700 studerande sjukdagpenning. Då räknas bara de som hade studiestödet som huvudsaklig inkomst innan de blev sjukskrivna.

Den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland studerande är mentala problem.