Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatt oro i östra Ukraina - IMF ser över stöd

Demonstranter i Donetsk

Hundratals proryska separatister lyckades på torsdag eftermiddag storma åklagarkontoret i staden Donetsk där de redan ockuperar andra byggnader. Innan de lyckades ta sig in i åklagarkontoret drabbade de samman med polis.

Separatisterna kastade stenar och bensinbomber mot kravallpolisen som svarade med tårgas och distraktionsgranater. Folkmassan lyckades avväpna en del av poliserna som flydde platsen.

Inledningsvis hade demonstranter samlats utanför åklagarkontoret eftersom de anser att åklagarna går i det västsinnade Kiev-styrets ledband.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel talade i telefon med Rysslands president Vladimir Putin i torsdags morse och bad honom hjälpa till med att säkra frigivningen av de utländska OSSE-militärerna som hålls fångna av proryska separatister i östra Ukraina.

De båda ledarna ska ha varit överens om att OSSE kunde ha en viktig medlarroll i Ukrainakrisen.

Putin ska också ha understrukit för Merkel att det viktigaste nu är att Ukraina drar tillbaka sina styrkor från sydöstra Ukraina och inleder en nationell dialog.

IMF hotar se över stöd

Internationella valutafonden IMF uppger att löftet om ett stort stödpaket till Ukraina kommer att ses över ifall landet förlorar kontrollen över de östra delarna.

I onsdags meddelade IMF att Ukraina beviljas ett stödpaket på över 12 miljarder euro på villkor att landet bland annat genomför reformer inom finans- och energisektorn, och höjer konsumentpriset på gas.

Meningen är att pengarna ska skapa balans och tillväxt i Ukrainas ekonomi som har tagit stor skada under den utdragna politiska krisen.

Stödpaketet sträcker sig över två år. Enligt IMF kan en första rat på knappt två och en halv miljard euro betalas ut omedelbart.