Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodig dag i Ukraina - många döda i Slovjansk och Odessa

Uppdaterad 02.05.2014 22:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Proryska separatister i östra Ukraina har skjutit ned två ukrainska militärhelikoptrar i utkanterna av Slovjansk. Ukrainas försvarsministerium bekräftar att båda piloterna dödades. Enligt separatister försöker ukrainska styrkor återta kontrollen över staden Slovjansk.

Inne i staden Slovjansk är det fortfarande rätt lugnt. Enligt separatisterna har 3 rebeller och två civila dödats i Slovjansk under fredagen.

Också från hamnstaden Odessa i söder rapporteras oroligheter. Åtminstone tre personer har dödats, och 15 har skadats. Hundratals rysk-vänliga gick till attack mot en demonstration för ett enat Ukraina. De kastade Molotov cocktails, hemgjorda sprängämnen och gatstenar mot de pro-ukrainska demonstranterna.

Enligt nyhetsbyrån Itar-Tass satte de Kievvänliga senare eld på en lokal regeringbyggnad, där proryska separatister befann sig.

Det har fram till nu varit relativt lugnt i Odessa, som ligger nära gränsen till Moldavien.

Ryssland har bett FN:s säkerhetsråd att sammanträda med anledning av krisen i Ukraina.

Ryssland: Brott att sätta in armén

Rysslands utrikesministerium varnar Ukraina för att sätta in militären mot landets egna medborgare i de östra delarna av landet. Det här leder till katastrof för Ukraina, säger Ryssland. Det är ett brott att sätta in armén mot de egna medborgarna, påpekar Ryssland.

En talesman för den ryske presidenten Vladimir Putin säger att offensiven grusar allt hopp om att gå vidare med det, som man kom överens om i Genève med västmakterna tidigare i vår. Samtidigt bad Ryssland i dag FN:s säkerhetsråd sammanträda med anledning av den öst-ukrainska konflikten.

Slovjansk är helt kontrollerad av pro-ryska separatister sedan flera veckor tillbaka och där hålls också en grupp utländska OSSE-observatörer fångna av separatisterna. Det förekommer också uppgifter om att separatisterna i dag har tagit fler människor som gisslan. Ett ryskt sändebud uppges vidare vara på väg till staden för att förhandla om frigivning av gisslan.

På fredag morgon uppgav separatistledare i Slovjansk att ukrainska styrkor hade inlett en "fullskalig" attack för att återta kontrollen över Slovjansk. Enligt uppgifter i Kiev har de ukrainska styrkorna tagit kontroll över nio vägspärrar kring Slovjansk. Det förnekades av separatisterna.

Fullskalig attack eller begränsad operation?

Under det propagandakrig som pågår kring Ukraina är det ändå svårt att avgöra hur omfattande den pågående militäroperationen verkligen är.

Det är framför allt separatisterna och ryska TV-kanaler som har talat om en "fullskalig" militäroperation mot Slovjansk.

Exempelvis har BBC:s utsända talat med separatister vid olika vägspärrar, som inte har sett röken av några ukrainska styrkor. Inne i centrum av Slovjansk syns inte heller några tecken på någon större militäroperation.

Kiev har inlett "anti-terroroperationer" mot Slovjansk tidigare - utan större framgång. Trupper har lyckats erövra enstaka vägspärrar av rebellerna, men sedan har de snabbt återintagits av separatisterna igen.

Återinförde allmän värnplikt

Ukraina beslöt i torsdags att återinföra allmän värnplikt för att kunna kalla in män i åldern 18-25 år. Den tillförordnade presidenten Oleksandr Turtjynov sade sig hoppas kunna återta kontrollen över landets östra delar där separatister i allt större utsträckning intagit myndighetsbyggnader.

Men bara för ett par dagar sedan erkände Turtjynov att de ukrainska säkerhetsstyrkorna står hjälplösa när det kommer till att stoppa separatisternas övertagande i östra Ukraina.

Fortsatt oro i östra Ukraina - IMF ser över stöd