Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Vi vill förlänga säsongen både i början och slutet”

Från 2014
Martti Nilsson, turismombud i Pargas
Bildtext Tf turismchef Martti Nilsson.
Bild: Yle/Nicke Packalén

Högsäsongen för turistnäringen i skärgården infaller ungefär mellan midsommar och skolstart, men på många håll arbetar man aktivt för att förlänga säsongen.

I Pargas arbetar man först och främst för att förlänga säsongen så att den skulle börja tidigare och sluta senare, berättar tf turismchef Martti Nilsson.

- Under högsäsongen på sommaren är största delen av kapaciteten upptagen. Vi jobbar aktivt för att kunna förlänga säsongen, så att den skulle börja redan i maj och fortgå ända till slutet av augusti eller möjligen september, förklarar Nilsson.

Skärgårdens största turistattraktion är naturen, som i och för sig är finns där året om, men som ändå lockar främst under den varma årstiden.

Man kan jämföra med t.ex. Lappland där säsongen är lång av naturliga skäl. Där kan man skida ungefär mellan oktober och maj, på sommaren lockar midnattssolen och på hösten är det ruskan som drar till sig människor som trivs i naturen.

Vad kan man då göra helt konkret för att förlänga turistsäsongen i skärgården? Nilsson förklarar att det handlar om att se till att de produkter och den service som finns är tillgänglig också utanför toppsäsongen.

- Vi försöker sporra företagarna att hålla öppet även om det inte är lönsamt eller känns svårt. Det handlar också om att se till att förbindelser och rutter är öppna utanför högsäsongen, säger Nilsson.

Bland turismföretagarna själva finns det en klar längtan efter en mera besökare under lågsäsongen. Pia Rousku på Hotell Nestor i Korpo erkänner att den tysta årstiden känns jobbig.

- Det är tungt, säger hon. Då måste man hitta på någonting annat för att klara sig ekonomiskt.

Rousku tror att det som skulle behövas är fler som håller öppet även vintertid - företagare som tillsammans hittar på vinterprogram för besökare.

- Det behövs fler som har idéer och ork att dra i gång någonting, menar Rousku.