Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

”Riksdagen är mitt liv och jag stortrivs”

Från 2014
Uppdaterad 05.05.2014 09:25.
Kimmo Sasi i Bettinastudion
Bildtext Kimmo Sasi
Bild: Yle/Marina Helenelund

Politikerveteranen Kimmo Sasi, som just fått Pohjola-Nordenpriset Pohjola-Laatta, samtalar med Bettina i programmet den 5.5. Hans entusiasm för politiken har inte svalnat ens efter 31 år i branschen.

Pohjola-Nordenorganisationen fyller i år 90 år och Kimmo Sasi har fått priset Pohjola-Laatta. Sasi blev intresserad av nordiskt samarbete redan på 1970-talet då man måste välja mellan öst och väst. EU fanns inte då och han säger att det nordiska samarbetet var den enda internationella länken för Finland. Han var aktiv redan i organisationens ungdomsförbund och när han blev parlamentariker ville han in i Nordiska rådet. Sasi säger att man på den tiden talade mer öppet om utrikespolitik i Sverige än i Finland.

- Jag träffade Carl Bildt och andra begåvade människor och fick en väldigt bra bild av det nordiska samarbetet, säger Kimmo Sasi.

Öst eller väst

Nu då det är instabilt i våra östra grannländer har folk börjat tala om hur bra det skulle vara med mera nordiskt samarbete och framför allt försvarssamarbete. På sätt och vis är det just vad Kimmo Sasi har förespråkat länge. Han säger att det i Finlands historia alltid funnits en kamp mellan öst och väst.

- Finland har valt Norden och ju mera detta stärks desto starkare är vi en del av Europa, säger Sasi.

Kimmo Sasi säger att svenskarna alltid har hjälpt Finland. Han tar som exempel de frivilliga som kämpade för finska folket i andra världskriget. Och under 1960-talet tog Sverige emot 350 000 finländare som skulle ha gått arbetslösa i Finland. Vår samhälleliga situation skulle ha förvärrats avsevärt utan denna hjälp.

- Man kan säga att Sverige många gånger har räddat Finland, säger Kimmo Sasi.

En politisk broiler

Kimmo Sasi har varit riksdagsman i 31 år. Han började sin politiska bana i unga år som studentkonventets ordförande, efter det blev han studentkårens ordförande. Med undantag av ett par tjänster annanstans har han varit parlamentariker i hela sitt liv. När han första gången blev invald i riksdagen 1983 tänkte han att han stannar där i tolv år och blir en riktig jurist efter det. Men han stannade kvar.

- Riksdagen är mitt liv, jag har många bra vänner där och jag stortrivs, säger Sasi.

Bettina med gäster
Bild: Yle/Marina Helenelund

Samlingspartiet väljer just nu ny ordförande då Katainen avgår, och i och med det blir det också ny statsminister. Det har spekulerats över många kandidater, men Sasi har inte tänkt ställa upp. Han säger att det finns en helt klar tåggång. Katainen är 40 år och han själv 60, och det är inte meningen att den äldre generationen ska följa efter den yngre.

Övriga gäster i programmet är Anja Bargum, Nicole Hjelt och Thomas Lundin från Stjärnfall och som musikartist Pete Parkkonen, aktuell med ny musik.

Programmet sänds den 5.5. kl 21.00 i Yle Fem och kan efter sändning ses på Arenan.