Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Här är Finlands ESC-jury

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 13:20.
Josh Standing och Clarissa sjunger på UMK scenen.
Bildtext Clarissa är en av jurymedlemmarna.
Bild: Yle

Finlands röster i Eurovisionen består till 50 procent av folkets röster och till 50 procent av den nationella juryns. I år vill man vara mera transparent och avslöjar därför juryn redan nu. I juryn hittas bland annat en tidigare ESC-representant, en UMK-tävlare och en radio-dj.

Finlands officiella Eurovisionsjury består av artisten Clarissa, bekant från årets Tävlingen för ny musik UMK, låtskrivaren Saara Törmä, radio-dj:n Jaako Hurme, producenten Rauli Eskolin och musikern Kaija Kärkinen, ordförande för juryn.

Juryn ser på generalrepetitionen av Eurovisionsshowerna och ger poäng enligt det framträdandet. Det gäller alltså för artisterna att vara skärpta två kvällar i rad. Finland röstar i semifinal två och i finalen.

Vanligtvis har jurymedlemmarna avslöjats först under finalen, men man vill nu vara mera öppen med processen och har därför valt att berätta namnen på alla länders jurymedlemmar redan nu. Dessutom kommer man efter finalen att berätta hur juryerna röstade.

Programmet är inte längre tillgängligt
Uuden Musiikin Kilpailu: Clarissa feat. Josh Standing: Top Of The World (UMK-finaali 1.2.2014) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Läs mera om kraven på jurymedlemmarna på eurovision.tv.

Annette "Clarissa" Lundell
Sångaren Clarissa - med låten Top of the world - var en av finalisterna i årets UMK, där hon uppträdde tillsammans med Josh Standing. Clarissa är juryns yngsta medlem och tävlar i hiphopdans på mästerskapsnivå.

Kaija Kärkinen
Musikern och sångaren Kaija Kärkinen representerade Finland i schlagerfestivalen år 1991 med låten Hullu yö. Kärkinen är styrelseordförande för Elvis, föreningen för finska tonsättare och textförfattare.

Saara Törmä
Låtskrivaren Saara Törmä har bland annat skrivit låtarna Järjetön rakkaus för Jesse Kaikuranta och Kaunis rietas onnellinen för Kaija Koo. Till hennes "kunder" hör också artisterna Lauri Tähkä, Laura Närhi och Antti Tuisku. Med Törmäs låt Vie mut kotiin kammade Jesse Kaikuranta hem segern i Höstens melodi år 2012.

Jaako Hurme
Jaako Hurme är programledare i Radio Helsinkis morgonshow Noronen & Hurme. Hurme är dessutom dj och producent och mångsysslare när det gäller radio - han har jobbat för bland annat Bassoradio och The Voice.

Rauli "Illusion Rake" Eskolin
Musikbranschen har i två omgångar utsett Rauli Eskolin till Årets producent. Eskolin har producerat plattor för bland annat CMX, Neljä Ruusua, Maj Karma, Anna Abreu och Hanna Pakarinen, samt tonsatt musik för bland annat Anna Abreu och Haloo Helsinki. Eskolin är delägare i och en av grundarna till produktionsbolaget och studion Inkfish.

Finalen i Eurovision Song Contest 2014 går av stapeln lördag 10.5. kl 22.00 i Yle TV2, Yle Radio Suomi, Yle Vega och på Yle Arenan. Semifinal ett äger rum den 6 maj och semifinal två den 8 maj.

Diskussion om artikeln