Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Naziofficer och Saddam illustrerade Sannfinländarna i Jakobstad

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 15:48.
Sannfinländarna i Jakobstad presenterar sig själva.
Bildtext Skärmdump från Sannfinländarna i Jakobstads hemsida
Bild: YLE

Sannfinländarna i Jakobstad använde bilder med kopplingar till nazismen för att illustrera sina styrelsemedlemmar. Fullmäktigeledamot Sari Karlström la in bilderna på avdelningens webbsida.

Sannfinländare i Jakobstad använder nazistiska propagandabilder

Programmet är inte längre tillgängligt

Partiets Jaakko Tamminen illustreras på webbplatsen med en amerikansk anti-nazistisk affisch av en nazistisk officer i uniformsmössa. Officeren bär en monokel och i speglingen i monokelglaset ser man en man som blivit hängd. Originalet till affischen är gjord 1943 av Karl Koehler och Victor Ancona. I originalet bär officeren en hakkorskokard i uniformsmössan men Sari Karlström har i stället fotoshoppat in ett dödsskalleemblem.

- Jag visste att om det märket blir kvar så är det en klar sak att man igen drar fram något om sannfinländarna, säger Sari Karlström.

Saddam och neandertalare

Bilderna på webbplatsen illlustrerar den första styrelsen i lokalföreningen men styrelsen har stöpts om efter att Jaakko Tamminen flyttade bort.

En kvinnlig styrelsemedlem som inte längre ingår i styrelsen illustreras med en nazistisk affisch av en ung flicka som ursprungligen användes av Bund deutscher Mädel. En glatt leende, ljushårig flicka med flätor håller en penninginsamlingsbössa i handen. På insamlingsbössan syns delar av ett hakkors.

Ingen av de här två bilderna har ändå någon text som direkt kopplar bilderna till nazismen men av stilen framgår klart vad som åsyftas. Bund deutscher Mädel, BDM var nazisternas ungdomsorganisation för flickor och ingick i Hitler-Jugend från 1931. De två andra bilderna föreställer en satirisk bild av Saddam Hussein och en neanderthalare, den sistnämnda illustrerar Sari Karlström

"Inga nazister på bilderna"

Varför väljer då Sannfinländarna i Jakobstad att använda bilder med koppling till nazismen för att beskriva sina styrelsemedlemmar?

-Enligt min uppfattning finns det inga nazister på bilderna, bara Saddam Hussein, en neanderthalare, en tecknad bild av en flicka med långt hår och en man med uniformsmössa, säger Sari Karlström.

-Man skäller på oss och klandrar oss och vi blir stämplade, oavsett vad vi gör blir vi beskyllda för nazism och rasism, det här är nu den berömda satiren, självironin tillägger Sari Karlström om bilderna på webbplatsen.

De något ovanliga bilderna på styrelsen har funnits på webben i ett och halvt år utan att någon reagerat offentligt på saken. Bilderna fanns på den lokala föreningens hemsida under rubriken "Huumori"ännu på förmiddagen men efter att Radio Vega Österbotten ringde upp Sari Karlström försvann humorn helt och hållet från hemsidan och bilderna och texterna med den.

-Jag förstår inte varför Sannfinländarna gör en sån här sak till att börja med, logiken öppnar sig inte för mig, säger professor Göran Djupsund.

Enligt Djupsund kan det handla om någon sorts tredubbelironi.

- Ironin är lite väl mångbottnad för gemene man om man vill visa att partiet varken kan beskyllas för rasism eller nazism. Det säger däremot kanske nåt om deras interna världsbild, säger Djupsund.