Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Obligatoriskt kårmedlemskap väcker debatt

Från 2014
Uppdaterad 02.05.2014 15:46.
32 min

Förslaget om obligatoriskt studentkårsmedlemskap för yrkeshögskolestuderande delar åsikterna bland de politiska ungdomsförbunden. Samlingspartiet, Kristdemokraterna och Sannfinländarna godkänner inte regeringens planer på att tvångsansluta alla som studerar vid yrkeshögskola till en studentkår.

Enligt Viktor Norrman, styrelsemedlem i samlingspartistiska Tuhatkunta, strider ett obligatoriskt medlemskap mot föreningsfriheten. Han anser att studerandena själva borde få ta ställning till om de vill vara med i studentkåren eller inte.

- Om alla är medlemmar blir verksamheten inåtvänd. Är medlemskapet frivilligt så måste man sälja det åt studerandena, och då blir verksamheten bättre och effektivare.

Christoffer Andersson från Liberala Studerande LSK är av annan åsikt. Han föredrar att tala om ett "automationsmedlemskap" som ger studerandena ökad autonomi, mer demokratiskt inflytande och bättre hälsovård. Bland annat handlar det om att yrkeshögskolorna kan gå med i Studenternas hälsovårdsstiftelse om alla studerande deltar i finansieringen via studenkårsavgiften.

Enligt Viktor Norrman borde hälsovårdsfrågan inte kopplas samman med automationsmedlemskapet. Han anser att finanseringen av hälsovården går att ordna också utan ett obligatoriskt studentkårsmedlemskap.

- Man går ju inte till studentkåren för att få hälsovården utan till hälsovårdsstiftelsen. Man kan enkelt samla in pengarna också utan tvångsmedlemskap.

Obligatoriskt på universiteten

I dagens läge är studentkårsmedlemskapet obligatoriskt för universitetsstuderande, men frivilligt inom yrkeshögskolorna. Enligt Andersson har det här bland annat lett till att yrkeshögskolestuderandenas hälsovård kommit på skam.

- Inte förrän yrkeshögskolestuderandena har tillgång till Studenternas hälsovårdsstiftelse så är studenkårerna jämlika.

Vad tycker du? Är obligatoriskt studentkårsmedlemskap bra? Kommentera och delta i debatten!

Mer om ämnet på Yle Arenan