Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Clarissa sitter i finska Eurovisionsjuryn

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Clarissa kommer att bedöma 37 låtar i Eurovisionen.
Bildtext Clarissa kommer att bedöma 37 låtar i Eurovisionen.
Bild: YLE

Clarissa och hennes låt Top of the World fick ingen biljett till eurovisionen i Köpenhamn, men nu får hon göra någonting nästan lika roligt istället, nämligen vara med i den finska eurovisionsjuryn.

- Jag blev sjukt glad när de frågade mig och jag tog emot uppgiften direkt. Nästa vecka börjar vi bedöma, säger Annette "Clarissa" Lundell.

Innan det blev klart att Clarissa skulle sitta med i juryn var det en del pappersarbete som låg i vägen, till exempel måste hon lova att bedöma på rätt sätt.

- Vi måste lova att vi bedömer utgående endast från låten och showen. Vi får inte ha favoriter från början eller bedöma på ett visst sätt för att vi tycker om vissa länder, säger hon.

Har du något land det är extra svårt att vara opartisk till?

- Nej, inte egentligen. Nog är det väl grannländerna man alltid gillar lite extra, men nu i helgen ska jag lyssna igenom alla låtar, eftersom jag inte hört dem ännu. Jag har inte hunnit ta ställning till vilka jag tycker om.

Clarissa tar ESC på allvar

Clarissa tror att det var hennes kärlek till musiktävlingen som gav henne en plats i juryn.

- Jag tror att de ville ha med mig eftersom jag just varit aktuell i den finska uttagningen och eftersom jag där berättade så mycket om hur stor eurovisionen alltid varit för mig och hur mycket jag följt med den. De kanske tänkte att jag skulle ta det på allvar och vara bra på det.

Med sig i den finska juryn har Clarissa Kaija Kärkinen (musiker), Saara Törmä (låtskrivare), Jaako Hurme (programledare på Radio Helsinki) och Rauli Eskolin (producent). Redrama är den som får äran att stå framför tv-tittarna och meddela resultatet som juryn kommer fram till.

Hur mycket harmar det dig att det är Redrama som får ställa sig framför tv-tittarna och säga ”12 points goes to …” ?

- Inte harmar det alls. Jag tror han kommer att sköta uppgiften jättebra. Men visst skulle det varit roligt om det varit jag också förstås.

Genomlyssningen är det roligaste

Juryn bedömer låtarna samtidigt som vi tv-tittare gör det, alltså på tisdagkväll. Före det ska Clarissa ändå lyssna igenom alla 37 låtar. Det är själva genomlyssningen hon ser mest fram emot.

- Jag har haft så mycket själv nu och mest varit i studion, så det ska bli jättekul att få höra alla låtar, och att ha ett ansvar och makt att påverka. Det är häftigt.

Känns det alls bittert att det inte är du som är i Köpenhamn, utan att det är Softengine?

- Njäää. Nog finns det en liten gnutta sådant i mig, men jag har kommit över det. Jag hejar på Softengine och tycker de gör ett grymt bra jobb. Jag får komma igen något annat år kanske.

Och det kanske blir snabbare än vi tror. Just nu befinner sig Clarissa i Sverige där hon gör nya låtar.

- Planen är att börja på ett nytt kapitel i slutet av maj. Då ska det komma lite nytt och annorlunda. Vi har skrivit en låt som är väldigt annorlunda från vad jag tidigare gjort, som känns mera jag. Jag har inte hållit på med musik så länge så har vi experimenterat i början men det börjar kännas som att jag hittat rätt nu.

Finalen i Eurovision Song Contest 2014 går av stapeln lördag 10.5. kl 22.00 i Yle TV2, Yle Radio Suomi, Yle Vega och på Yle Arenan. Semifinal ett äger rum den 6 maj och semifinal två den 8 maj.

Mer om ämnet på Yle Arenan