Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Korv-Görans: Vi visste inte om elen

Från 2014
Stekbord och fritöser i Korv-Görans i Ekenäs.
Bildtext Elen ingår enligt alla tre avtal mellan staden och Frank Holmström som driver Korv-Görans i Ekenäs.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Krögaren Frank Holmström, som driver Korv-Görans i Ekenäs, talar nu ut om de omdebatterade hyresavtalen som han har med Raseborgs stad. Enligt avtalet står staden för grillrestaurangens elkostnader.

I anbudsförfrågan stod det att företagaren ska betala driftkostnaderna, dit elen hör. Men efter en miss av tjänstemän på stadens fastighetsavdelning Intern service står det i hyresavtalet att staden står för elräkningen.

Elen ingår i alla avtal

Frank Holmström berättar att han och staden har skrivit tre hyresavtal sedan 2012. I alla tre avtal mellan staden och Holmströms företag To Be Frank Ab har det stått att staden står för elen. När Holmström har gjort upp sin budget så har han inte räknat med elkostnader över huvud taget. Holmström säger att han inte förstod att elen räknas som driftskostnader i anbudsförfrågan.

- Nej, jag visste inte det. Det här är första gången för mig.

Holmström menar att det här var första gången han deltog i en anbudstävling.

Han vill också påminna om att staden för sin del har godkänt och skrivit under hyresavtalet.

Korv-Görans har ingen egen elmätare i huset. Elkonsumtionen på omkring 700 euro i månaden baserar sig på en uppskattning.

Frank Holmström driver Korv Görans i Ekenäs.
Bildtext Krögaren Frank Holmström.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Städar, öppnar och stänger

Krögaren Holmström berättar att han betalar 918 euro inklusive moms i hyra i resecentret i den gamla tågstationen i Ekenäs. Därtill sköter företaget öppethållningen av stationsbyggnaden samt städningen av väntesalen. Städningen kostar drygt 400 euro i månaden. Sju anställda jobbar i restaurangen.

- Jag anser själv att jag gör en stor nytta som driver Korv-Görans, säger Holmström som fick vänta omkring ett och ett halvt år på att öppna grillrestaurangen eftersom restaureringen av den gamla tågstationen drog ut på tiden.

Överrenskommelsen: Vi pratar inte med medier

Orsaken till att Holmström hittills inte har velat prata om Korv-Görans elräkningar i offentligheten är för att staden och Holmström har kommit överens om att båda parterna inte pratar med medierna.

Mötesprotokoll undertecknat av Catharina Lindström.
Bildtext Enligt ett mötesprotokoll skulle staden Raseborg och Korv-Görans inte tala med medier.

Yle Västnyland har tagit del av ett protokoll från ett möte mellan To Be Frank Ab och staden Raseborg från den 24 januari i år. I mötet deltog enligt Frank Holmström stadsdirektören Mårten Johansson, dåvarande chefen för Intern service Catharina Lindström, Korv-Görans vd Johan Lindberg samt Frank Holmströms jurist. I det mötesprotokollet står det:

"Efter att staden skickat ut hyresavtalsutkastet till hyresgästen fortsätter förhandlingarna. Bägge parter avhåller sig från att kommentera läget i offentligheten och konstaterar endast att förhandlingar förs mellan partnerna."

Mötesprotokollet är undertecknat av Catharina Lindström, tidigare chef, numera fastighetschef för Intern service.

- Min jurist säger att staden begått ett stort fel när man har diskuterat saken i massmedierna eftersom det var överenskommet att saken bara diskuteras internt, berättar Holmström som ännu inte kräver ersättning för att staden brutit överenskommelsen.

Nuvarande chefen på Intern service Arne Nummenmaa säger att hyresavtalet är offentligt. Nummenmaa talar för öppenhet och säger att han inte har avslöjat nånting som skulle vara hemligt.

- Varför skriver staden så om det inte är så? frågar sig Holmström.

Skattebetalarna vet inte allt

Nyheterna om att staden står för Korv-Görans elräkningar har väckt mycket debatt. Många kommentatorer på Yle Västnylands webbplats säger att de tänker bojkotta grillrestaurangen för att elräkningarna betalas med skattepengar.

- Därför tog jag kontakt med radion, nu vill jag berätta själv hur det verkligen är. Skattebetalarna vet inte hur allt egentligen hänger ihop, säger Frank Holmström.

Stationsbyggnaden i Ekenäs
Bildtext Korv-Görans i Ekenäs finns i den gamla tågstationen.
Bild: Yle/Sofia Lindahl

Kompletteringsavtalet blev inte av

Den nya chefen för Intern service Arne Nummenmaa och direktionens ordförande Martin Glader (SFP) har träffat Frank Holmström och diskuterat och utbytt åsikter angående hyresavtalet.

Enligt Holmström har han också fått ett kompletteringsförslag till hyreskontraktet från staden för en dryg månad sedan. Enligt förslaget skulle Holmström i fortsättningen betala en viss summa för elen och staden skulle istället ha hand om städningen av väntesalen på vardagar. Men kompletteringsförslaget blev aldrig undertecknat.

- Jag har varit fullständigt tillmötesgående men staden backade ut, säger Frank Holmström.

Arne Nummenmaa vill inte specifikt kommentera förslaget men upprepar att om företagaren önskar ta initiativ till diskussioner och/eller förhandlingar, är staden naturligtvis villig att diskutera.

Diskussion om artikeln