Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina: Hårda strider och ordkrig om Odessa

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2014 23:28.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter TV-nytt: Ukraina har utlyst två dagars landssorg över Odessa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ukrainas regering säger att dess styrkor under lördagen har återtagit kontrollen över flera av byggnaderna i staden Kramatorsk, som proryska separatister hållit ockuperade. Regeringen säger också att snaran dras åt kring det närbelägna Slovjansk.

Några säkra uppgifter om dagens strider finns inte.

Samtidigt pågår ett lika hårt ordkrig om fredagens blodbad i Odessa.

Hårda strider i Kramatorsk

Ledaren för Ukrainas så kallade anti-terroristcenter, Vasyl Krutov, uppger att det pågår hårda strider mellan ukrainska styrkor och proryska separatister i staden Kramatorsk, 17 kilometer söder om Slovjansk. Striderna ska ha krävt flera dödsoffer, men uppgifterna från Kramatorsk är knapphändiga.

Det ukrainska inrikesministeriet uppger att de ukrainska styrkorna har lyckats återerövra TV-centret och säkerhetstjänstens högvarter av separatisterna i Kramatorsk.

Enligt AFP har strider vid en del vägspärrar i utkanterna av Slovjansk också krävt dödsoffer på lördagen.

Minst 46 döda i Odessa

I Odessa har myndigheterna utlyst en tre dagars sorgeperiod efter fredagens våldsamheter där. Över 130 människor har gripits. Åtalspunkterna kan bli allt mellan deltagande i kravaller och överlagt mord, uppger polisen i Odessa.

Det förekommer motstridiga uppgifterna om hur många som dog i sammandrabbningarna där, men enligt nyhetsbyrån Reuters krävdes åtminstone 46 dödsoffer.

Minst fyra människor ska ha dött i gatustriderna mellan proryska och proukrainska aktivister. Branden i en fackföreningsbyggnad där en del proryska aktivister förskansade sig under gatustriderna ska ha krävt minst 42 dödsoffer. Det är oklart hur branden startade, men TV-bilder har visat proukrainska aktivister kasta brandbomber mot byggnaden.

Inresta grupper stred i Odessa

Propagandakriget kring blodbadet i Odessa är hårt. Ukrainsk säkerhetstjänst säger att beväpnade grupper från Ryssland och "illegala militära grupper" från den moldaviska utbrytarrepubliken Transnistrien samarbetade för att underblåsa våldsamheterna i Ukraina. Säkerhetstjänsten beskyller Ryssland och den störtade presidenten Viktor Janukovytj' närmaste krets för att ha finansierat och organiserat de inresta grupperna.

Den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass uppgav på fredagen att en del av dödsoffren efter branden i fackföreningsbyggnaden i Odessa ska ha varit hemma från Ryssland och Transnistrien.

Å andra sidan hävdar Ryssland att tillresta, beväpnade ultranationalister från Kiev ska ha varit skyldiga till branden i fackföreningsbyggnaden och att det var män från Högra Sektorn i Kiev som jagade in de proryska aktivisterna i huset, kastade brandbomberna och förhindrade folk att ta sig ut ur byggnaden.

Det är svårt att veta exakt vilka som gjorde vad i Odessa. Det låter trovärdigt att där fanns tillresta grupper från bägge lägren och det som står klart är att många av bråkmakarna var beväpnade.

En talesman för Rysslands president Vladimir Putin anklagade också västländerna och Kiev för att ha provocerat fram våldsamheterna i Odessa. Enligt Dmitrij Peskov har Ryssland förlorat sitt inflytande över "självförsvarsgrupperna" i sydöstra Ukraina. Det är omöjligt för Ryssland att övertala dem att lämna ifrån sig sina vapen då de utsätts för attacker som i Odessa och för den ukrainska militäroffensiven, menade Peskov.