Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Eva och Johan åker över bron

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2014 02:59.
Eva Frantz och Johan Lindroos som karaktärerna i TV-serien Bron.
Bildtext Eva Frantz och Johan Lindroos.
Bild: Yle

Ifjol kommenterade Eva Frantz och Johan Lindroos Eurovisionen i Malmö. I år behöver de bara förflyttar sig 25 km västerut till Köpenhamn för att igen befinna sig mitt i cirkusens öga. Utmärkt rapportering är att vänta!

Eva Frantz och Johan Lindroos med Krista Siegfrids.
Bildtext Eva och Johan följde med Krista Siegfrids tävlingar ifjol.
Bild: YLE / Hanna Othman

Det är fjärde året i rad som Eva Frantz, programledare för Radiohuset, och Johan Lindroos, musikchef på Radio Extrem, kommenterar Eurovision song contest för Yle. Vad kan vi då förvänta oss att är annorlunda i år i Köpenhamn?

– Ifjol var allt perfekt ordnat i Malmö. I år är det grannlandet Danmark som står som värd så jag tror de vill göra allting ännu bättre än Sverige. Det kommer att vara en accentuerad konkurrens eftersom det är ”storebror” Sverige man ska slå, tror Eva Frantz.

Hon och Johan Lindroos var på plats i Malmö ifjol under Eurovisionsveckorna och kan jämföra tävlingarna. Johan tror också att danskarna vill visa framfötterna.

– Ta som exempel det att showerna hålls på ett gammalt varv, i en industrihall som har rustats upp. Det är också ett sätt att säga att vi gör något som ingen annan gjort. Och Sverige körde med en programledare, Danmark vill ha tre.

Akvarier på scenen?

Det verkar vara ett gimmickrikt år.

Eva var inte först helt säker på om hon tyckte om årets Eurovisionsscen, det såg ut som akvarier som staplats på varandra. Men nu då man fått se delar av vad scenen kan göra så tror hon att det kommer att bli riktigt bra. Johan säger också att det kan bli många nya vinklar för TV-kamerorna eftersom det är högre till tak än i vanliga arenor.

Trots att det är fjärde året som Eva och Johan kommenterar showen kommer skämten inte att ta slut.

– Det blir nog inget problem att hitta på skämt, säger Eva. Det verkar vara ett gimmickrikt år. Också nertonade nummer har en plojgrej, exempelvis får vi se konstskridskoåkning, ett stort hamsterhjul och en fallskärm på scenen.

Hela Europa är enade

Bildtext Johan Lindroos och Eva Frantz.
Bild: Yle / Martina Näreharju

Eva är glad att danskarna valt att hålla kvar momentet i början av finalen där alla tävlare kommer in i arenan med sitt lands flagga. Det gjordes för första gången ifjol samtidigt som en nykomponerad låt av Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Avicii spelades.

– Flaggparaden var högtidlig och nästan lite sportslig när alla kom in på lika villkor vare sig man var en liten trubadur från Lettland eller en rockstjärna från Storbritannien.

– Det underströk att hela Europa faktiskt är här, och tillsammans. Det fungerade jättebra, säger Johan.

Publiken kanske buar åt Ryssland

Kanske publiken kommer att bua om Ryssland får tolv poäng.

Politiskt är vissa av länderna som är med i tävlingen i kris. Det tror Johan ändå inte att kommer att synas i TV. Det skulle vara ett så stort brott mot reglerna då det inte får finns reklam eller politik i bidragen. Men runt tävlingen kommer det säkert att talas och skrivas om Krimkrisen.

– Under poänggivandet kan det tänkas att det kommer att märkas. Kanske publiken kommer att bua om Ryssland får tolv poäng, säger Eva.

Eva Frantz och Johan Lindroos rapporterar från Köpenhamn från 1 maj till dagen efter finalen. De vill förmedla feststämningen också till Finland och lovar att hänga på röda mattor och försöka prata med så många av deltagarna som möjligt. OCH ta massor med selfies med dem.

På sociala medier får man gärna prata om Eurovisionen med hashtaggen #euroviisut, då nås alla finländska fans. #yleesc går också.
Följ också med Evas och Johans äventyr på Facebook: facebook.com/DeEurovisa
Twitter: twitter.com/DeEurovisa
och Instagram instagram.com/DeEurovisa

Eurovisionens första semifinal 6 maj, andra semifinalen 8 maj (Finland tävlar) och final den 10 maj.