Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandsexpert: Odessabranden kan ge motiv till inmarsch

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2014 07:50.
Ruinerna av de proryskas läger i Odessa.
Bildtext Ruinerna av de proryskas läger i Odessa.
Bild: EPA / Alexey Furman

Den förödande branden i Odessa i fredags kan bli en katalysator som ger Ryssland motiv att gå in militärt i Ukraina, befarar den danska Rysslandskännaren Jon Kyst. Han intervjuas i Danmarks Radio.

Tiotals proryska aktivister dog i branden som olika parter i konflikten beskyller varandra för att ha orsakat.

Moskva har betecknat händelsen som mordbrand och anklagat regeringen i Kiev för kriminell ansvarslöshet.

Enligt Kyst utsätts president Vladimir Putin för allt starkare påtryckning av ryska väljare och politiska motståndare som vill att Ryssland ska ingripa militärt i Ukraina för att lugna läget och skydda de rysktalande.

Att Ryssland hjälpte till med att få OSSE-observatörerna frigivna på lördagen kan enligt Jon Kyst antingen bero på att Moskva vill att händelserna i östra Ukraina sköts mindre brutalt eller på att man vill ha ut observatörerna innan man angriper militärt.

Den svenske Rysslandsexperten Fredrik Westerlund tror att den ryska retoriken kan ge vinkar ifall en invasion av Ukraina är förestående.

- Börjar ryska statliga medier prata om folkmord och blodigt inbördeskrig i Ukraina så ska man bli orolig, säger Westerlund till Svenska Dagbladet.

Under natten till söndag förekom det spridda rapporter om sammandrabbningar i olika städer i östra Ukraina.

Ryssland och USA uppmanar varandra att göra allt för att få slut på våldet i Ukrainaoch EU kräver en grundlig utredning av händelserna i Odessa i fredags, då över 40 människor dog.

Läs också: Utvecklingen följer ledande Kremlideologs vision

Diskussion om artikeln