Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Aggressiv stämning i Odessa

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2014 22:29.
En kvinna för en blomsterhälsning till offer i brand i Odessa

Polisen i Ukraina släppte 67 personer i Odessa på söndagen, som greps efter våldsamheterna i fredags.

Det skedde efter att hundra proryska aktivister på söndagseftermiddagen trängde in på polishögkvarteret i staden med krav på att deras kamrater släpps. Enligt nyhetsbyrån Reuters bröt de sig in genom porten till stationen och krossade fönster.

De ukrainska truppernas offensiv mot proryska separatister i Ukraina fortsätter och ska utvidgas, enligt Kiev.

42 proryska aktivister dog i en brand i stadens fackföreningshus på fredagen. Det här efter häftiga gatustrider med proukrainska demonstranter.

Finska Yles utsände Erkka Mikkonen berättade att stämningen utanför polisstationen var aggressiv redan på söndagsförmiddagen.

- Utanför polisstationen försökte en äldre kvinna kasta en sten på mig och ropade att jag skulle gå min väg. Där tålde de inga journalister, berättade Mikkonen.

Jatsenjuk lovar utredning

Ukrainas tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk besökte Odessa på söndagen. Han sade till brittiska BBC att han beskyller säkerhetsstyrkorna och polisen i Odessa för att de inte gjorde något för att stoppa fredagens våldsamheter. Enligt Jatsenjuk kommer händelserna att utredas noggrant.

Huvudansvaret för oroligheterna lade Jatsenjuk förstås ändå på Ryssland och de proryska demonstranterna.

- Det (händelserna i Odessa) var del av en plan som Ryssland underblåser för att förgöra Ukraina, sade Jatsenjuk.

Offensiven utvidgas

Andrij Parubij, chef för Ukrainas försvars- och säkerhetsråd sade på söndagen att de ukrainska truppernas offensiv mot de proryska separatisterna i östra Ukraina ska utvidgas.

Nyhetsbyråerna rapporterar om spridda sammandrabbningar i utkanterna av staden Slovjansk och i mindre städer i närheten av Slovjansk. Enligt en del uppgifter ska Slovjansk nu vara så gott som omringat av ukrainska styrkor.

I Slovjansk uppger invånare att det redan råder brist på en del matvaror i staden. Människor har också börjat hamstra mat inför en befarad stormning.

Läs också Rysslandsexpert: Odessabranden kan ge motiv till inmarsch