Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dubbelfråga i Danmark: Vem blir Europavinnare?

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Foto från Krista Siegfrids uppträdande vid Eurovision Song Contest 2013.
Bildtext I fjol var det Krista som väckte uppmärksamhet med kyssen – i år är det Conchita Wurst, ”damen med skägg”.
Bild: EBU / Sander Hesterman

Maj är en europeisk månad. Europadag, schlagertävling – och val till Europaparlamentet. Gissa vad som väcker mest uppmärksamhet i Danmark! Inte bara Europas, utan världens största musiktävling hålls i Köpenhamn. Det blir glitter och glamour hela veckan. På söndag kväll skedde den officiella invigningen på Rådhusplatsen.

Många journalister har redan kommit till platsen och artisterna har övat i mer än en vecka. På söndag kväll tog de paus för att gå längs den röda mattan över Rådhusplatsen och ge så många intervjuer som möjligt på vägen. Belöningen är förmodligen de berömda rådhuspandekager, plättar med likörgräddfyllning, i de vackra salarna i Köpenhamns rådhus.

Vad är viktigt?

En vecka behövs, men är också tillräckligt för ett sånt här arbetsuppdrag, så nu har också jag installerat mig i Köpenhamn. Som Norden-korrespondent hör Danmark till mitt bevakningsområde, liksom Malmö i fjol.

Något större än Eurovisions-tävlingarna har jag knappast varit med om under mitt journalistiska liv. Stora kaotiska EU-toppmöten kan man kanske jämföra med, eller Breivik-rättegången i Oslo. Sådana evenemang har större politisk, ekonomisk och mänsklig betydelse. Men jag vet att många ändå skulle välja Eurovisionen.

Motvikt till det svåra

Den danska budgetministern och vicestatsministern Margrethe Vestager sa i en intervju för Danmarks Radio att det finns annat än ekonomi i världen. Det är enklare att hålla ut i ett svårt och seriöst arbete om man kan koppla av med ett Melodi Grand Prix, sa Margrethe Vestager, som nästan lovade budgetmedel om Danmark skulle vinna en gång till. Hon lovade själv vara med på finalen nästa lördag.

Eurovisionstävlingen har inget med politik attgöra, men ändå.

Vänsteroppositionen Enhedslistens ordförande Johanne Schmidt-Nielsen har väckt uppmärksamhet med sitt krav att också Palestina ska få vara med, eftersom Israel är med i Eurovisionstävlingen.

Frågan om Krim väcker också politisk uppståndelse. Krimborna ses som en del av Ukraina i telefonomröstningarna, de får inte rösta som en del av Ryssland. Återstår att se hur väl grannhjälpen fungerar och hur de östeuropeiska länderna röstar på varandra (och på Ryssland) i år.

I fjol var det Krista från Finland som väckte uppmärksamhet med sin avslutande kyss – i år är det ”damen med skägg” Conchita Wurst som representerar Österrike och har väckt protester i bl.a. Ryssland som inte vill ha en dragshowstjärna i tävlingen.

37 länder är med i semifinalerna på tisdag och torsdag. Lördagens stora tävling avslutar en stor kraftsamling som började för ett år sedan då Emmelie de Forest segrade i Malmö. Nu har man kommit över Öresund, och gjort en gammal skeppsbyggnadshall till arena enkom för Eurovisionstävlingen.

Det finns tiotusen sittplatser och som vanligt har man sålt biljetter både till finalen, semifinaler och generalrepetitioner.

Undrar om alla platser faktiskt är slutsålda. Jag har inte varit tillräckligt länge på plats för att veta hur stor tävlingen är för ”vanliga danskar”. Något säger mig att den danska folksjälen har lite svårt att klara ett dylikt ståhej. Men det är länge sen jag bodde i Danmark. Då fanns en dansk upproriskhet, ett skämtlynne och frisinne som kanske inte finns kvar. Det finns nog inte längre någon som arrangerar ”alternativa” melodifestivaler, varken i Danmark eller andra upproriska länder…

Men i Kongens Have utlovas en västnordisk kulturfestival nästa veckoslut.

Patent på framgång?

I själva verket har danskarna inte två europeiska val framför sig, utan tre. På EU-valdagen den 25 maj får danskarna också folkomrösta om ett ja eller nej till den europeiska patentdomstolen.

Vad det egentligen handlar om hoppas jag återkomma till senare, när jag har förstått det själv. 47 procent av danskarna uppger i opinionsmätningar att de inte har en aning.

Danskarna brukar rebelliskt rösta nej till regeringsförslag om europeiska frågor, men den här gången är det svårt.