Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Glamour och spex på röda mattan - kolla bilderna!

Från 2014
Islands Pollapönk på röda mattan.
Bildtext Islands Pollapönk hade färgranna klänningar.
Bild: Yle / Johan Lindroos

Förberedelserna och repetitionerna har pågått i flera månader, men det egentliga startskottet för årets Eurovision avfyrades på söndag kväll, då alla artister deltog i en invigningsceremoni i Rådhuset i Köpenhamn.

Press, hängivna fans och nyfikna Köpenhamnsbor har samlats vid röda mattan och när The Olsen Brothers, som ju vann Eurovisionen 2000, kliver ut på Rådhusets trappa jublar till och med den mest cyniska av pressfotograferna.

Bystdrottningar och dirndl-blåsor

Polens Cleo och Donatan på röda mattan.
Bildtext Polen i farten.
Bild: Yle / Johan Lindroos

Snart anländer den första bilen med fjolårsvinnaren Emmelie de Forrest, varefter alla 37 deltagare i årets tävling inleder sin snigelvandring längs med röda mattan. För de allra mest eftertraktade intervju- och fotoobjekten (läs: Conchita Wurst) kan det ta över en timme att promenera de dryga 20 metrarna till Rådhuset.

Detta är ett gyllene tillfälle för artisterna att visa upp sig och fiska röster, så det gäller att bjuda på sig själv. Bäst lyckas isländska myspunkarna Pollapönk i färgglada spetsklänningar, Polens Cleo och Donatan som flankeras av bystdrottningar i folkdräkt och Frankrikes Twin twin som härjar och improviserar med blomsterarrangemangen. Österrikes dragartist Conchita Wurst är mycket allvarlig i kväll, men bländande skön i dirndl-insirerad aftonblåsa.

Och Softengine då? Coolare än Blues Brothers i solglasögon och kavajer, mycket snofsigt.

Folkdans förenar

På själva festen blev stämningen uppsluppen. När en folkmusiktrio klämmer i med en munter polska blir det fart på bland annat Pollapönk, Aram från Armenien, Mariko från Georgien och Katrina Dimanta från Lettland. Kan det vara så att folkmusik rensar öronen och hjärnan på den som bara hört Eurovisionsmedleys i flera veckor?

Man måste ju unna artisterna att slå klackarna i taket en smula, för på måndag börjar allvaret för cirka hälften av dem.

Fler bilder och videosnuttar hittas på De Eurovisas Instagramkonto och Twitter.