Holland: "Stoppa den muslimska invandringen!"

Det populäraste EU-kritiska partiet i Holland är Frihetspartiet PVV, som leds av Geert Wilders. Enligt forskarna är PVV ett typiskt högerradikalt parti, som har en nationalistisk, främlingsfientlig och populistisk linje. Partiledaren Wilders håller inte med.
- Vi är ingen ensaksrörelse. Vi talar om åldringsvård, utrikespolitik, vägbyggen, bostadsfågor o.s.v. Men jag grundade partiet för att bekämpa islam, säger han, och fortsätter:
- De som röstar på oss kommer från alla olika samhällsklasser. Det är människor som har fått nog av den politiska eliten som blundar för de problem vi har i dag, oavsett om det handlar om kriminalitet, hög beskattning, EU eller muslimsk massinvandring. Det är politiskt inkorrekt att tala om de här frågorna. Den nuvarande eliten gör inte det. Vi talar om problemen, och det har gjort oss populära, säger Wilders.
På torget utanför det holländska parlamentet Tweedekamer i Haag, hittar vi Frank. Han säger sig inte stöda Frihetspartiet, men anser att partiet i många avseenden är inne på rätt linje.
- Vi har tagit emot för många invandrare från länder som inte hör till EU. För 20 år sedan var det svårt för folk från andra EU-länder att få flytta hit, men nu har vi slängt upp dörrarna på vid gavel och invandringen från länder utanför EU är helt okontrollerad. Folk förutsåg inte de problem som har uppstått. De var nog en aning för naiva, säger Frank.
- De muslimska invandrarna kostar oss pengar, och de ställer till med problem, säger Geert Wilders. Därför säger han sig vilja skicka hem dem igen, och sätta stopp för invandringen.
Toppstyrt parti
Diskussionen om Frihetspartiet PVV kretsar väldigt långt kring ledaren Geert Wilders. Han uttalar sig, han bestämmer, han syns. Det är i själva verket nästan omöjligt att hitta andra synliga partirepresentanter. Det är helt omöjligt att få en intervju med någon annan än ledaren.
Professor Sarah de Lange vid Amsterdams universitet bekräftar intrycket. PVV är Geert Wilders.
- I motsats till andra partier i Holland har PVV inga medlemmar. Wilders är den enda medlemmen, och i parlamentet fattar han alla beslut för sitt parti. Han kontrollerar vad partiets andra parlamentsledamöter gör. De får t.ex. inte tala med media utan tillstånd från Geert Wilders. Gentemot väljarna är han också den enda personen som syns och hörs i Frihetspartiet, säger professor de Lange. Hon säger att PVV har påverkat den holländska politiken, men det har skett indirekt. PVV:s ökande popularitet har fått de etablerade partierna att ändra sin syn på immigration, integration och islam.
Ann-Cathrine Jungar på Södertörns högskola i Stockholm har en lång erfarenhet av att forska i europeisk populism. Hon ser Frihetspartiet PVV som en arvtagare till 90-talets holländska populism.
- Det fanns flera olika populistiska grupper då, och den som blev mest känd var Pim Fortuyns parti. Fortuyn kritiserade invandring och multikulturalism, men var själv väldigt värdeliberal och öppet homosexuell. Han ansåg att invandringen hotade dessa liberala och demokratiska värderingar. När Pim Fortuyn blev skjuten uppstod ett vakuum. Det fylldes av Geert Wilders, som tog över samma frågor, och kombinerade dem med en kritik av EU, säger Jungar
Fyra av fem röstar inte på PVV
Forskarna kallar PVV för ett populistiskt parti, medan partiledaren Geert Wilders hellre talar om ett populärt parti. Men Frihetspartiet är inte populärt i alla kretsar. Opinionsmätningarna förutspår att partiet tar 20 procent av rösterna i EU-valet, vilket skulle göra partiet till ett av de populäraste i Holland. Men samtidigt betyder prognosen att fyra av fem holländare inte skulle rösta på Frihetspartiet.
- Jag tycker verkligen inte om PVV. En verklig ledare förenar folket, men PVV delar folket. Det enda Wilders bryr sig om är att få röster. En god ledare vill arbeta för landets bästa, men de beslut Wilders fattar är inte bra för landet. Vi är ett multikulturellt samhälle, och visst finns det problem i en del kulturer här. Men om allt man har att ge är hat, så föder man bara nytt hat, säger Thessa Mostert.
Men PVV-ledaren Geert Wilders vill inte gå med på att han skulle hata, eller vara rasistisk.
- Om mitt parti ens skulle komma i närheten av att bli rasister eller fascister, så skulle vi få 0,1 procent av rösterna i Holland, som är ett av de tolerantaste länderna i världen. Vi väntas få en femtedel av rösterna, så inte ens mina värsta fiender skulle kalla oss fascister eller rasister. Jag har stått inför rätta, men jag blev friad på varje punkt. Så här är det när man protesterar mot islam och talar för frihet. Man möter motstånd och får häftig kritik, säger Wilders.