Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vlaams Belang: Belgien är ett konstgjort land

Från 2014
Uppdaterad 05.05.2014 16:47.
Philip Claeys, Vlaams Belangs europaparlamentariker, mars 2014
Bildtext Philip Claeys, europaparlamentariker för partiet Vlaams Belang.
Bild: Yle

Belgien och Bryssel är EU:s hjärta. Här finns EU-kommissionen, Europeiska rådet och Europaparlamentet. Men Belgien är också ett delat, tvåspråkigt land. I norr finns det välmående Flandern, där man talar nederländska, och i söder det fransktalande, fattigare Vallonien.

Flandern har haft ett eget separatistparti sedan 70-talet. Först hette det Vlaams Blok, men på grund av en rättsprocess och en dom för rasism 2004, så upplöstes partiet, och efterträddes av nuvarande Vlaams Belang. Partiets popularitet har dalat en aning i de senaste valen, men Vlaams Belang sitter fortfarande med i såväl Belgiens parlament som i Europaparlamentet.

- Vi kämpar för vår identitet, så vi vill begränsa invandringen. Vi tror inte på multikulturalism, utan vi vill skärpa integrationspolitiken, säger partiets europaparlamentariker Philip Claeys. Han säger att Vlaams Belang är ett konservativt och nationalistiskt parti.

"Flamländare och valloner oense på alla punkter"

Huvudmålet för Vlaams Belang är att splittra Belgien och skapa ett självständigt Flandern. Claeys säger att Belgien är ett konstgjort land.

- Det finns inget belgiskt folk med belgiska traditioner och belgiska medier och så vidare. Nej, det är i själva verket två länder, Flandern och Vallonien. Flamländarna pratar holländska, vallonerna franska. De läser inte varandras tidningar, de ser inte på varandras tv-program. De känner knappt varandra. På nästan alla politiska punkter är flamländare och valloner oense. Därför har Belgien blivit ett land som är omöjligt att styra, säger Claeys, och påminner om att det efter senaste parlamentsval tog över ett år att tillsätta en belgisk regering.

EU för stort och mäktigt

Också när det gäller EU är Vlaams Belang lika kritiska. Unionen är för stor, för mäktig, för centraliserad och för byråkratisk. Partiet är visserligen för ett europeiskt samarbete, men det ska handla om fri handel på en inre marknad mellan suveräna nationalstater. Varje stat ska själv ha rätt att bestämma vad den vill eller inte vill göra.

Eftersom Vlaams Belang inte är några vänner av invandring och multikultur, så är det naturligt att partiet inte heller gillar den fria rörligheten inom Schengen-området.

- De problem vi har i Belgien, Frankrike, Holland, Tyskland och så vidare är inte samma problem som de nya medlemsstaterna från Central- och Östeuropa har. Varför skulle vi då ha en gemensam flykting- och invandringspolitik? Varför är det inte längre möjligt för den nationella regeringen att bestämma om en mera restriktiv politik än den som råder i dag, frågar Claeys.

Läs också:
Holland: Stoppa den muslimska invandringen

Mer om ämnet på Yle Arenan