Hoppa till huvudinnehåll

X3M

En färgorgie i Vasa

Från 2014
Uppdaterad 07.05.2014 12:21.
Precis ALLA tog selfies efter loppet. Så även Petter, Magnus och Nicke.
Bildtext Precis ALLA tog selfies efter loppet. Så även Petter, Magnus och Nicke.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Ett fem kilometer långt färghinderlopp ordnades för första gången någonsin i Finland och Vasa. Nicke och Magnus från Veckoslutskommittén var så klart med och sprang.

Veckoslutskommittén med Magnus och Nicke var två av de över 1500 personer som sprang fem kilometer och blev dränkta i regnbågens alla färger. Evenemanget får valfri prideparad att blekna i jämförelse.

"Väriestejuoksu" som evenemanget heter på finska härstammar från USA och Colour Run som har ordnats sedan 2012. Nu ordnas det i olika former i 170 länder. Deltagarna springer en sträcka på fem kilometer och möter diverse hinder längs med banan. Färgpulvret som löparna dränks i är gjord av majsstärkelse och går att äta. Den är också lätt att tvätta bort från såväl kläder som kropp (men vi önskade nästan att den skulle stanna kvar eftersom det blev ett så himla snyggt mönster. Rymdtights är ju riktigt läckert när man tänker efter).

Det är ingen tävling. Man får springa, man får gå. Det bästa är att vad som helst kan hända. Allt från att springa genom en sjö av skum till tonerna av livemusik av ett The Offspring-coverband till att två Chewbaccas försöker tackla dig på din färd. Gigantiska uppblåsbara hinder som du klättrar upp i och rutschar ned för, för att sedan bli dränkt i ett moln av färgpulver. Den vita t-skjortan du får före starten är allt annat än vit då du kommer i mål.

Av alla 1500 som sprang i Vasa var ungefär 90 % kvinnor. Mest handlar det om människor i studieåldern, men evenemanget är lämpligt för alla oavsett ålder och kön. Det är grymt roligt och en fem kilometers löprunda har garanterat aldrig varit mer underhållande.

Kulturprogrammet Kollektivet och programledaren Petter Sandelin fanns också på plats och dokumenterade det hela. Avsnittet kan ses fredagen den 9.5 kl.18.30 på Yle Fem och på Yle Arenan efter det.

Vill du också springa? Evenemanget ordnas även här:

7.6 Raumo
12.7 Uleåborg
23.8 Lahtis
30.8 Åbo
13.9 Esbo

Mer om ämnet på Yle Arenan