Hälften prenumererar på papperstidning - andelen minskar raskt

Dagstidningarnas upplagor har fallit en hel del efter att momsen på dem höjdes till 10 procent för två år sedan, och den dystra trenden förutspås fortsätta. Fram till år 2020 kan upplagorna till och med halveras, tror en forskare vi har talat med.
Det är bara en knapp majoritet av finländarna som längre prenumererar på en papperstidning. Enligt Itellas undersökning har 51 procent av finländarna en prenumeration på en papperstidning. Ännu för några år sedan var motsvarande siffra närmare 70 procent.
Samtidigt väljer allt fler att ta del av nyheter på nätet istället.
- Människor som flyttar sin läsning till mobilen och till nätet, också tidigt på morgonen, de var tidigare yngre än 30 år. Och nu är de yngre än 40 år, så gränsen mellan olika åldrar höjs hela tiden, säger Heikki Nikali som är forskningschef på Itella.
Mobil trend
Enligt forskning som han har sammanställt läser dubbelt så många 35-44 åringar tidningar via mobila apparater i dag, jämfört med för ett år sedan.
- Det här är en utmaning för dagstidningarna och tidskrifterna.
Tidningarna får mindre reklamintäkter på nätet och det finns dessutom en förväntan om att digitala tjänster ska vara billiga eller till och med gratis.
- Unga människor är mycket villiga att köpa dyra smarttelefoner, men om de måste betala för tjänster i deras telefon, så vill de inte göra det.
Digital tidning ingen succé än
Ett färskt exempel är det digitala veckomagasinet Hbl+ som definitivt inte blev någon storsäljare, och som lades ned häromdagen.
Digitaliseringen leder också till att papperstidningarna blir dyrare - eftersom färre läsare delar på kostnaderna för att dela ut tidningarna. Och det minskar i sin tur antalet prenumerationer.
- Säkert, det kommer att bli mindre. Både för tidningar och tidskrifter. Upplagorna kan halveras fram till år 2020, fortsätter Nikali.
Momsen är en stor bidragande orsak. Det dystraste scenariot kan slå in om tidningsmomsen höjs till 24 procent. Enligt Nikali skulle nedgången i upplaga vara 40 procent med dagens momssats på 10 procent.
Sociala medier inverkar
Sju av tio finländare under 64 år använder sig av sociala medier.
- I medeltal en timme per dag och det är ganska mycket tid. Och den tiden är borta någon annastansifrån. Främst från tidskrifterna, men också från dagstidningarna. Sociala medier fyller behov som medierna inte har lyckats fylla.
Hur mediebranschen ska få tillräckligt med intäkter i framtiden är alltså oklart. Men forskaren menar att det fortfarande finns efterfrågan på bra journalistik.
- Människorna uppskattar journalistik om de litar på att journalister berättar vad som är sant i samhället och vad som händer i världen. Det här förändras inte. Folk litar på journalister också i framtiden.