Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

400 blykulor grävs fram vid Oravais slagfält

Från 2014
Uppdaterad 06.05.2014 07:35.
Yle Nyheter: Utgrävningar vid Oravais slagfält - Spela upp på Arenan

Bland åkrar och pälsdjursfarmer pågår den här veckan utgrävningar vid Oravais slagfält i Vörå kommun. Under en vecka tippar man att omkring 400 blykulor kommer att hittas.

Den 14 september 1808 utkämpades ett stort slag mellan ryssar och svenskar i Oravais i Vörå kommun. Bland annat blev kampen om en bro en avgörande förlust för den svenska sidan.

Det har gått över 200 år men än idag görs intressanta fynd. Den här gången tog det bara några timmar att hitta tolv ryska blykulor på en liten åkerplätt vid slagfältet.

- Målet är att kartlägga slagfältet och att se hur långt det sträcker sig. Men också att se vilka fynd vi kan göra, säger ordförande Göran Backman för Oravais historiska förening.

Lätt att göra fynd

Till sin hjälp har föreningen två arkeologer, Bo Knarrström och Glenn Foard. Det är tredje gången föreningen går genom åkrarna vid slagfältet och stöd får de bland annat från Aktion Österbotten.

- Det är lätt att göra fynd här eftersom det till stor del är oförstörd mark. Det är åkrar där tuvorna bara vänts om under alla år efter kriget. Vid ett slagfält i Tyskland där det går motorväg genom fältet hittar man kanske tio kulor på en vecka - vi hittar uppmot 400 kulor på en vecka, säger Backman.